Efekti krize utječu i na leasing kuće: Nakon povećanje, najava kresanja kamatnih stopa

18.04.2009. 12:24 / Izvor: Dnevni Avaz
Efekti krize utječu i na leasing kuće: Nakon povećanje, najava kresanja kamatnih stopa

Leasing kuće u Bosni i Hercegovini uveliko su počele osjećati udare krize pa je sve više zahtjeva za odgođeno otplaćivanje i vraćanje objekata leasinga.

Predsjednik Udruženja društava za leasing BiH Sulejman Hadžić kaže da je u odnosu na prošlu godinu obim povrata vozila, mašina i drugih stvari veći i do 50 % te naglašava da je to generalni trend s kojim se susreću sve kuće iz te branše.

"Sve je veći problem i naplate potraživanja pa leasing kuće posežu za nepopularnim mjerama oduzimanja vozila, ali i drugih mašina kod firmi", kaže Hadžić za "Avaz".

U jeku krize i poskupljenja sredstava za refinansiranje leasing kuće su povećale i kamatne stope između 1 i 1,75 % u odnosu na treći kvartal 2008. godine.

U VB Leasingu, jednoj od vodećih leasing kuća u BiH, ističu da se osjeti blagi pad naplativosti potraživanja, ali da to nije ni približno u onom omjeru kao u susjednim zemljama.

"Veliki problem, ipak, predstavljaju firme koje obavljaju poslove za državu, konkretno na autoputu, jer im vlasti duguju novac za izvršene radove te i oni kasne s isplatama. Svjesni krize i svih problema, mi, međutim, pokušavamo da izađemo ususret klijentima i da na sve načine pomognemo kako bismo im olakšali ispunjavanje obaveza", kaže direktor VB Leasinga Slobodan Vujić.

On naglašava da su kamatne stope u ovoj kući povećane prije početka krize između jedan i dva posto te da trenutno iznose od 8,5 do 10,5 % te je za naredni period najavio smanjivanje kamatnih stopa.

Da je problem naplativosti u leasing kućama prisutan, potvrdio je i direktor prodaje ASA Abanka Leasinga, članice ASA Preventa, Muamer Golubović, koji kaže da je u odnosu na prošlu godinu naplata potraživanja povećana skoro 30 %.

"Kada je riječ o povratu stvari uzetih na leasing, to nije u tolikoj mjeri izraženo, ali sve firme zbog krize već razmišljaju o smanjivanju najmova", kaže Golubović.

Kamatne stope u ASA Abanka Leasingu ostale su na nivou prošlogodišnjih i kreću se oko deset posto, a Golubović ističe da trenutno imaju najniže troškove obrade, koji iznose 1,25 %.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti