Efendić: "Kongresni centar u Novom Gradu jedan od simbola Sarajeva i JI Evrope"

15.08.2020. 11:25 / Izvor: Agencija Anadolija
Efendić: 'Kongresni centar u Novom Gradu jedan od simbola Sarajeva i JI Evrope'

Planirana je gradnja i koncertne dvorane s binom koja može primiti 734 gledalaca, s pozornicom za 100 izvođača i multipleks kino, te više različitih dvorana na spratovima, kao i press centar.

Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad Sarajevo, smatra kako bi se izgradnja Kongresnog centra Sarajevo, na području te općine, mogla smatrati prekretnicom i paradigmom razvoja kako Novog Grada tako i Sarajeva, a ovaj vrijedni kompleks bi postao jedan od simbola Sarajeva i ovog dijela Jugoistočne Evrope.

Nedavno su Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) i Općina Novi Grad Sarajevo objavile javni poziv investitorima za iskazivanje interesa za kupovinu nekretnina u svrhu izgradnje kompleksa "Kongresni centar Sarajeva", koji će biti otvoren 30 dana od dana objavljivanja.

Efendić je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kazao kako je prilikom studija u Maleziji primijetio kako većina bitnih događaja u Kuala Lumpuru, koji je jedan od svjetskih metropola, dešavaju u Convention centru, koji je jedna vrsta kongresnog centra.

"Tada sam shvatio da mi u Sarajevu zapravo nemamo takvu vrstu sadržaja. Kasnije smo tu ideju razvijali i on je postao puno više od toga", rekao je Efendić.

Projekt vrijednosti između 350 i 400 miliona KM

Urbanistički projekt Kongresni centar Sarajeva usvojilo je Općinsko vijeće Novi Grad u martu 2016. godine, ali je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa trajalo više od dvije godine.

Efendić je kazao kako onaj koji da najbolju finansijsku ponudu za kupovinu zemljišta na kojem bi trebao biti izgrađen "Kongresni centar", steći pravo gradnje, a imovinsko-pravni odnosi su riješeni i oni su u korist BHRT-a i Općine Novi Grad.

Radi se o do sada najvećem projektu ove općine, koji je od velikog značaja kako za Novi Grad, tako i za Kanton Sarajevo i BiH, a čija je vrijednost između 350 i 400 miliona KM, a cijeli kompleks bi, prema riječima načelnika, trebao imati više od 280.000 kvadratnih metara prostora, odnosno oko gotovo dvostruko više nego trenutno najveći tržni centar u Sarajevu SCC.

Ovaj Kongresni centar bi trebao biti izgrađen u neposrednoj blizini Općine Novi Grad, pored zgrade Radio-televizije Bosne i Hercegovine, na površini od 5,77 hektara i njime se uređuje centralna zona općine Novi Grad.

Planirano je da objekt sadrži više sala i dvorana u kojima će se moći održavati centralni kulturni i poslovni događaji u BiH, kao što su koncerti, predstave, filmske projekcije i kongresi.

Pored toga, u sklopu kompleksa planirano je da bude izgrađen hotel visoke kategorije s pet zvjezdica, a goste će moći primiti u 300 soba i 34 apartmana, zatim šoping-centar, velike garaže, veliki dio poslovnih sadržaja, te jedan dio stambenog prostora (oko 650 stanova), odnosno tri stambene kule.

Izgradnjom kongresnog centra Sarajevo bi prvi put dobilo toranj s 39 spratova, zbog čega bi glavni grad BiH bio uvršten na mapu kongresnih gradova Evrope i svijeta. Upravo bi kongresni dio s nekoliko različitih multifunkcionalnih dvorana, među kojima je polivalentna sala, čiji koncept omogućava brzu i dinamičnu transformaciju, te mogućnost organizacije raznih oblika manifestacija (revije, ples, tribine, zvanične svečanosti i slično), imao poseban značaj.

Planirana je gradnja i koncertne dvorane s binom koja može primiti 734 gledalaca, s pozornicom za 100 izvođača i multipleks kino, te više različitih dvorana na spratovima, kao i press centar.

"Kongresni dio objekta povezan je s hotelom, šoping-centrom, sve ima 'toplu vezu' i kada jednom uđete u taj objekat, ne morate izlaziti da bi došli do nekog od drugih sadržaja. Sve je to povezano i bit će zaista impresivan objekt kada se izgradi", rekao je Efendić koji se nada da će za ovaj projekt biti zainteresirani domaći, ali i strani investitori.

Centralni trg

Nakon trećeg sprata poslovno-trgovačkog centra planirano je formiranje pet međuetaža, koje su na sjevernoj strani predviđene za formiranje stambenog prostora.

Svakom pojedinačnom građevinskom objektu u sklopu ovog kompleksa će se moći direktno pristupiti iz garaže, koja se prostire na 65.544 kvadratnih metara na tri etaže.

Šoping-centar, pojašnjava Efendić, imao bi oko 50.000 kvadratnih metara, a poslovni dio centra oko 20.000 kvadratnih metara.

Izgradnjom ovog objekta Općina Novi Grad bi dobila i centralni trg, a predviđeno je da se glavni saobraćaj spusti jedan nivo ispod, s tim da nivo tramvajskog saobraćaja ostaje na koti nula, čime će se dobiti prostor za izgradnju trga veličine dva fudbalska stadiona.

Između pješačke zone i saobraćajnice predviđeno je formiranje drvoreda, dok će na krovu Kongresnog centra Sarajeva biti ozelenjena površina, opremljena urbanom opremom i sportskim terenima. Ovakve krovne i fasadne površine planirane su i na objektu hotela.

Efendić je kazao kako bi centar imao oko 10.000 kvadratnih metara zelene površine, od toga je 5.000 kvadratnih metara na krovu, a 5.000 kvadratnih metara uz rijeku Miljacku s jedne strane kompleksa i uz glavnu gradsku saobraćajnicu te na trgu s druge strane kompleksa.

Načelnik općine Novi Grad podsjetio je kako je poziv otvoren 30 dana u prvoj fazi, kada se dostavljaju obavezujuće finansijske ponude, a u drugoj fazi, će to biti za one koji su pokazali interes i obavezujuće ponude.

Dobrodošli investitori iz cijelog svijeta

Naglasio je kako ne postoji nikakva preferencija i da će biti izabrani isključivo finansijski najpovoljniji ponuđači.

"Samom izgradnjom ovog centra Novi Grad će postati neka vrsta biznis centra Sarajeva", rekao je Efendić.

Dodao je kako su svi investitori s istoka ili zapada ili iz bilo koje države, dobrodošli da ulože svoja sredstva, čak to može biti i partnerstvo više firmi, da izgrade "vrijedni kompleks koji će postati simbol Sarajeva i ovog dijela Jugoistočne Evrope".

Pozvao je sve investitore da se odluče na investiranje i vjeruje da bi centar bio profitabilan za bilo koga ko uloži sredstva u njegovu izgradnju.

"On (kongresni centar, op.a.) bi trebao biti kruna svega onoga što mi radimo u Općini Novi Grad. Ja ću lično kao načelnik smatrati da je moj posao u općini Novi Grad završen onog momenta kada krene izgradnja Kongresnog centra koja bi mogla potrajati neko vrijeme, ali on će sigurno biti jedna paradigma razvoja i Sarajeva i Novog Grada. Poslije njega, Novi Grad više neće biti isti, slično kao što je bilo i s izgradnjom Petronas kula u Kuala Lumpuru, koje su tada 1999. godine bile najveće zgrade na svijetu, koje su dale neku vrstu nade, optimizma ekonomiji i narodu Malezije nakon što su sami sebi dokazali da mogu napraviti najveće zgrade na svijetu", rekao je Efendić.

Dodao je kako neće praviti najveće, ali će sigurno napraviti prelijep kongresni centar koji ima puno sadržaja po kojem bi bili prepoznatljivi.

Na području općine Novi Grad mnogo je projekata koji se rade, a među njima su sportska dvorana uz školu u Boljakovom potoku, koja će biti dimenzija za olimpijske sportove, a čija je vrijednost oko pet miliona KM. Privode se radovi i na vrtiću "Vjeverica" na Alipašinom Polju, koji bi trebao primiti oko 300 mališana.

U toku su i rekonstrukcija i proširenje ulice Džemala Bijedića i izgradnja IX Transverzale, čiji se radovi primiču posljednjoj fazi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti