Egić: Vidljivi pomaci u proizvodnji soje

03.09.2020. 09:54 / Izvor: SRNA
Egić: Vidljivi pomaci u proizvodnji soje

Egić je podsjetio da u prijedorskoj regiji sojom zasijano oko 250 hektara ili 50 hektara više u odnosu na višegodišnji prosjek.

Rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Danijel Egić rekao je Srni da je zahvaljujući stimulativnim mjerama Vlade Republike Srpske vidljiv pomak u proizvodnji soje, kako u zasijanim površinama tako i u tehnologiji proizvodnje.

Egić je rekao da je intenzivnija proizvodnja soje u Srpskoj počela prije dvije do tri godine, a do danas su površine povećane za 10 do 15 odsto.

"Proizvođači su u protekle dvije-tri godine došli do zavidne tehnologije u proizvodnji soje. To više nije situacija da se zasije pa šta bude. U saradnji sa strukom proizvođači postižu dobre prinose. Na tržištu imamo dobre sorte soje i vidljiv je napredak", istakao je Egić.

On je apelovao da proizvođači u plodored uvode soju koja oplemenjuje zemljište.

"Osim toga, ove godine, na početku epidemije virusa korona, na tržištu stočne hrane prvo se osjetio nedostatak soje. Zato je korisno da poljoprivrednici uvode soju u plodored, da na taj način oplemene zemljište i obezbijede količine ove mahunarke koja je bitna komponenta u stočnoj ishrani", naglasio je Egić.

Egić je podsjetio da u prijedorskoj regiji sojom zasijano oko 250 hektara ili 50 hektara više u odnosu na višegodišnji prosjek.

On je rekao da je zahvaljujući podršci resornog ministarstva 26 proizvođača zasijalo površine od jedan do tri hektara.

"Ministarstvo će iz programa Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj /IFAD/ podržati sjetvu sa 40 odsto iznosa. Ukoliko se radi o ženama ili licima do 35 godina starosti podrška je dodatnih 10 odsto", dodao je Egić.

Prema njegovim riječima, ovo je jedna od mjera Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede s ciljem ublažavanja posledica pandemije virusa korona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti