Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Egrlić: BiH će se prije ili kasnije priključiti incijativi "Mini Schengen"

02.08.2021. 16:05 / Izvor: Fena

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić izjavio je danas da još nije propuštena šansa i da očekuje da će se BiH priključiti inicijativi Mini Schengen, odnosno Open Balkan, s obzirom da će sloboda kretanja roba, usluga i svega onoga što podrazumijeva ta incijativa dobro doći poslovnoj zajednici BiH.

"Mini Schengen ili Open Balkan uklapa se u ukupnu strategiju formiranja jedinstvenog tržišta na Balkanu potpisnog u Sofiji prošle godine. To je jedan od procesa i ne znam šta se desilo da nema BiH u tome, ali on je samo jedan mali segment formiranja jedinstvenog ekonomskog prostora, jedinstvenog tržišta", naveo je Egrlić.

Jedinstveno tržište, kako je napomenuo, nije samo između šest ekonomija zapadnog Balkana, nego ono treba biti integrisano u jedinstveno tržište EU i tu su nam ponuđene određene povlastice.

"Obzirom da region neće tako brzo ući u EU, intencija je da se barem poslovna zajednica potpuno integriše i da se osiguraju potpune slobode u kretanju ljudi, roba i usluga. CEFTA je polučila dobre rezultate kada je riječ o regionu i kretanju roba, ali kad je riječ o kretanju usluga, nismo baš zadovoljni. Egzaktno niko ne može reći da smo nešto izgubili, to je jedan proces u koji nema sumnje da će BiH se uključiti", dodao je Egrlić.

Kada je riječ o svjetskoj izložbi EXPO u Dubaiju, Egrlić je napomenuo da to nije sajam privrede, nego izložba i promocija zemalja.

"BiH to teško može sustići čak i da se danas donesu potrebne odluke i sredstva jer se radi o vrlo složenoj organizaciji. Već u aprilu ove godine trebali su biti dostavljeni svi materijali, prezentacije i sve ono što će se dešavati. Već su dogovorene svi prateće aktivnosti na toj izložbi kao što smo mi trebali već imati dogovorene B2B poslovne susrete s različitim privrednicima iz cijelog svijeta", dodao je Egrlić.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti