Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Egrlić: Očekujemo blagi oporavak bh. ekonomije

08.04.2021. 12:54 / Izvor: Fena

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić je, komentirajući najnovije prognoze Svjetske banke, izjavio da se u ovoj godini može očekivati blagi oporavak bh. ekonomije, kao i nastavak rasta BDP-a.

Svjetska banka je u najnovijem izvještaju prognozirala da će ekonomija Bosne i Hercegovine u 2021. porasti za 2,8 posto, nakon pada od četiri posto prethodne godine usljed krize uzrokovane pandemijom Covid-19.

"Prognoza rasta je realna s obzirom na to da su procjene za eurozonu i snažniji oporovak nakon imunizacije stanovništva optimistične, a samim tim naša zemlja koja je izvozno orjentirana i ovisna o inotržištu će doživjeti blagi oporavak. Stopa od 2,8 posto nije velika i daleko je od one koja nam je potrebna da bi se vratili bar na stanje prije pandemije" izjavio je Egrlić za Fenu.

Prema najnovijim prognozama Europske komisije, kako je dodao, najveći rast privredne aktivnosti u 2021. očekuje se za Španiju, Francusku i Hrvatsku. Za EU se predviđa rast BDP-a po stopi od 3,7 posto u 2021. godini i 3,9 posto u 2022. godini, a za eurozonu po stopi od 3,8 posto u obje godine.

"Posmatranjem tih izvještaja možemo zaključiti da i BiH može očekivati nastavak rasta BDP-a. Ovakva prognoza ne znači da se izlazi iz krize uzrokovane pandemijom jer mi imamo uslužne sektore koji su na rubu propasti, nego kao postepeni oporavak koji nose izvozno orjentirane kompanije i veća javna potrošnja", dodao je Egrlić.

Prognoze za postizanje ekonomskog rasta od 2,8 posto nisu uvjetovane nikakvim strukturalnim reformama, s obzirom da, kako je kazao Egrlić, naše kompanije često same nose teret i izbore se za opstanak o čemu svjedoči i njihovo djelovanje tokom zadnje svjetske ekonomske krize. Međutim, naglasio je, tačno je da bi ekonomske reforme u smislu olakšanja poslovanja, digitalizacije, restruktuiranje javnih preduzeća i drugo ubrzalo sam proces oporavka, te opravdalo pozitivna predviđanja.

Zvanični statistički podaci o rastu bh. izvoza u prva dva mjeseca ove godine ukazuju da su vidljivi prvi znaci oporavka bh. privrede.

"Projekcije na izvoz su opravdane jer su naše kompanije pokazale elastičnost na tržišne izazove, a metalski i drvoprerađivački sektor su najviše doprinijeli povećanju ukupnog izvoza. I ova kriza je jedan veliki izazov i sasvim je normalno ocijeniti da, ukoliko se nastavi pozitivno kretanje u smislu imunizacije i stavljanja pod kontrolu pandemije u svijetu, mi možemo očekivati rast izvoza obzirom da smo tako orjentisani. Međutim, predviđanja za oporavak najugroženijih sektora je dosta nezahvalan jer je ovisan o reakcijama odnosno mjerama vlada kroz programe pomoći i podrške privedi i stoga je teško vremenski predvidjeti kada ćemo se vratiti na pozicije prije pandemije", kazao je Egrlić za Fenu.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti