EIS - Rado viđen kao partner brojnih istraživačkih instituta u Evropi

07.01.2016. 12:03 / Izvor: Akta.ba
EIS - Rado viđen kao partner brojnih istraživačkih instituta u Evropi

Ekonomski institut Sarajevo je osnovan 1961. godine. U javnom je vlasništvu, ali djeluje kao potpuno tržišno orijentirana institucija, bez budžetskih i drugih donacija.

Ekonomski institut Sarajevo je osnovan 1961. godine. U javnom je vlasništvu, ali djeluje kao potpuno tržišno orijentirana institucija, bez budžetskih i drugih donacija.

Pored vlastitih resursa Ekonomski institut Sarajevo za realizaciju ugovorenih projekata koristi i ljudske resurse Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, s kojim ima sporazum o poslovnoj suradnji i partnerstvu. "Tako smo u prilici računati na kapacitete od skoro 100 senior i junior istraživača koji, oslonjeni na upravljačke kapacitete Ekonomskog instituta Sarajevo, omogućavaju konkurentnost i sposobnost realizacije najsloženijih naučnih i istraživačkih projekata", ističu iz Ekonomskog instituta Sarajevo.

Taj kapacitet je razlog zašto je Ekonomski institut Sarajevo rado viđen kao član ili partner brojnih konzorcija i istraživačkih instituta u Evropi na projektima koji se realiziraju u Bosni i Hercegovini, a financiraju se iz sredstava EU, Svjetske banke ili drugih fondova za podršku tranziciji zemlje.

Djelokrug istraživanja koje vrši Ekonomski institut Sarajevo je određen tržišnim potrebama, odnosno strukturom tražnje. U tom je pogledu dominantna uloga javnog sektora i fondova Evropske Unije za čije se potrebe istraživački projekti mogu pridobiti jedino putem javnih natječaja.

Ekonomski institut Sarajevo – Usluge

Orijentacija Ekonomskog instituta je da kontinuirano razvija kapacitete za pružanje istraživačkih i konsultantskih servisa za poslovni i javni  sektor. U poslovnom sektoru Ekonomski institut je orijentisan na projekte privatizacije, proizvodnog, tržišnog, tehnološkog i finansijskog restrukturiranja, inovativne oblike upravljanja ljudskim resursima, znanjem i vrijednošću kompanija.

U javnom sektoru fokusira se na makroekonomske analize, razvojne i projekte tranzicionih reformi, konkurentnosti, industrijskih i sektorskih politika za potrebe vlada i strategije razvoja, razvojne projekte i studije izvodljivosti, kao i inovativne forme finansiranja i upravljanja projektima za potrebe lokalnih zajednica.

Naučnoistraživačke aktivnosti Ekonomskog instituta Sarajevo sprovode se u skladu sa zahtjevima dinamičkog ekonomskog i društvenog okruženja i imaju za cilj poslužiti i savjetovati nositelje ekonomske politike na lokalnom nivou, te primjenom najpodesnijih naučnih metoda pomoći preduzetnicima u donošenju njihovih odluka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti