Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ejubović: Zbog zabrane rada ugostiteljima i hotelima napravljene ekonomske štete

23.04.2020. 12:34 / Izvor: Akta.ba

Trenutna epidemiološka situacija na području općine Hadžići po pitanju koronavirusa (COVID-19) je povoljna, rečeno je na jučer održanoj 3. vanrednoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite. Štab je preduzeo niz mjera i situaciju drži pod kontrolom  uz preporuku da se građani i dalje pridržavaju epidemioloških mjera.

 Sa ove sjednice prema Federalnom štabu civilne zaštite i Štabu civilne zaštite Kantona Sarajevo upućena je inicijativa u kojoj se između ostalog traži hitno popuštanje mjera koje se odnose na: zabranu kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina, da se izvrši analiza mogućnosti ukidanja „policijskog sata“, da se dozvoli rad zanatskim radnjama, obrtnicima uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

“ Od 1. januara 2020. godine do 16. marta 2020. godine u Matičnu knjigu umrlih upisano je 67 naših građana. Od 16. marta 2020. godine do 22. aprila 2020. godine upisana je 21 osoba. Vidimo da u vrijeme proglašenja nesreće imamo enormno smanjenu smrtnost. Od ovog broja samo je jedna osoba umrla od koronavirusa. Danas, kada izanaliziramo čitavu situaciju ja se osjećam prevarenim! Od koga? Od svih onih koji su morali znati da nam kažu o čemu se ovdje radi.  U ekonomiji smo napravili toliko štete zabranivši rad mnogima počevši od ugostiteljstva, uslužnih djelatnosti, hotela do velikih proizvodnih centara, a za sve to će trebati mnogo novca da se vrati u normalno stanje”, govori Ejubović.

Godišnji promet prvih 20 preduzeća koja posluju na području općine Hadžići iznosi blizu 700 miliona KM. Bilo kakva intervencija sa lokalnog nivoa je premala da se nadoknadi samo dio nastale štete.

 “Kada bi čitav Općinski Budžet od 14 miliona KM uložili u oporavak ne bi postigli nikakav efekat. Koliko je naših građana ostalo bez posla, koliko njih neće dobiti platu za april i maj ako se ovo ovako nastavi? Da ne bude ovo neka naknadna pamet. Prije skoro mjesec dana smo na Štabu civilne zaštite KS zatražili od Vlade FBiH da donese uredbu sa zakonskom snagom u kojem će formirati krizne štabove na nivou Federacije i Kantona sa tačno propisanom kadrovskom struktruom. Naš prijedlog je bio da u tim kriznim štabovima moraju biti epidemiolozi, virolozi, ljekari pneumolozi, predstavnici Zavoda za javno zdravstvo, socijalni radnici, psiholozi te oni koji dolaze iz realnog sektora tj. privrednici i ekonomisti. Da kojim slučajem od početka pandemije pa do danas postoje takvi krizni štabovi ja ne bih postavljao ova pitanja niti diskutovao o njihovim mjerama već bi ih provodio”, poručio je komandant Općinskog štaba civline zaštite Hamdo Ejubović.

Na području općine Hadžići trenutno je 35 pacijenata u samoizolaciji. Pet njih je pozitivno na koronavirus bez bilo kakvih simptoma bolesti. Zadnja samoizolacija prestaje 05.05.2020. godine. Na sjednici je zaključeno da je ovdje riječ o maloj zdravstvenoj, višoj socijalno-humanitarnoj i najviše psihološkoj krizi. Ono što predstoji je velika ekonomska kriza.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti