Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

EK opet naglašava potrebu za uspostavom efikasnog mehanizma koordinacije

02.07.2014. 12:08 / Izvor: eKapija.ba

U okviru 6. ciklusa Pododbora uspostavljenih u skladu sa Privremenim sporazumom, predstavnici Evropske komisije i institucija Bosne i Hercegovine sastali su se u Briselu 27. juna kako bi razgovarali o nivou približavanja države pravilima Evropske unije u oblasti unutrašnjeg tržišta i konkurencije, saopćeno je danas iz Delegacije Evropske unije.

U zaključcima usaglašenim na kraju sastanka se navodi da Evropska komisija još jednom naglašava potrebu uspostavljanja efektivnog i efikasnog mehanizma koordinacije po pitanjima Evropske unije, kao i državnih strategija koje su preduslov za finansijsku pomoć iz EU.

Konstatovano je da su poplave, koje su pogodile BiH, uzrokovale kašnjenja u raznim sektorima, jer su oni pomjerili fokus na rješavanje prioriteta nastalih u ovoj izvanrednoj situaciji.

BiH strana također naglašava da predstojeći izbori u BiH mogu u narednim mjesecima usporiti razvoj u oblasti zakonodavstva. Općenito govoreći, osim u par oblasti, u BiH je postignut mali napredak od posljednjeg sastanka Pododbora.

Evropska komisija pozdravlja usvajanje novog Zakona o javnim nabavkama koji je omogućio BiH da se uskladi sa Direktivama EU iz 2004. Podjeća se da je neophodno na internetu objaviti odluke Tijela za praćenje provedbe zakona.

Napredak u sektoru prava na intelektualnu svojinu pozitivno se ocjenjuje, a skreće se pažnja na primjenu, gdje još uvijek ima prostora za poboljšanje.

Evropska komisija izražava žaljenje zbog činjenice da još uvijek, nakon godinu dana, dostatna finansijska sredstva nisu dodijeljena Vijeću za državnu pomoć, što će ako se ne postigne nikakvo poboljšanje u skoroj budućnosti, predstavljati kršenje Prelaznog sporazuma.

Potrebno je da Vijeće za državnu pomoć uskoro počne raditi u punom kapacitetu. Kad je riječ o konkurenciji, vođena je intenzivna razmjena mišljenja o budućem usklađivanju sa EU zakonima i IPA pomoći u ovoj oblasti.

Određeni napredak je primjećen u oblasti bankarskog i nebankarskog sektora (osiguranje, obveznice i investicijski fondovi).

Evropska komisija pozdravlja imenovanje nedostajućih članova upravnog odbora Agencije za osiguranje u BiH, koji ima ključnu ulogu u napredovanju legislative. I na koncu, razgovaralo se i o pitanjima kao što su zakon o privrednim društvima, revizija i računovodstvo, kao i o pravu osnivanja i slobodi pružanja usluga.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti