Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Eko Akcija: Svjetski finansijski špekulanti su iznašli način da unovče krizu

16.10.2020. 09:06 / Izvor: Akta.ba

Vode na svijetu ima sve manje, a sada se pojavljuje kao predmet trgovine na Wall Streetu, najpoznatijoj burzi svijeta. Budući ugovori o crpljenju vode nude se kalifornijskim farmerima kao rješenje problema klimatske krize i prekomjernog crpljenja.

Svjetski finansijski špekulanti tako su iznašli način da unovče krizu koja prijeti da u bliskoj budućnosti pohara svijet – sušom, oskudicom, bolestima pa i ratovima, poručuju iz Eko Akcije.

Smatraju da pretvaranjem vode u robu neće se uspostaviti nužna ravnoteža u prirodi, nego će profit šačice mogula diktirati raspodjelu planetarnih zaliha vode.

"Ako mislite da će ovaj dio svijeta biti pošteđen problema s vodom, podsjećamo da voda u Lukavcu već sad nije za piće, da je Sarajevo godinama trpilo redukcije kakve sad trpi Goražde, da Bihać počesto ima problema s kvalitetom vode… A naše vlasti na sve to odgovaraju nebrigom, bjesomučnim crpljenjem i zagađivanjem vode, pa čak i nedavnim pregovorima o prodaji koncesija za komercijalnu eksploataciju vode stranim kapitalistima, konkretno iz zemalja Zaljeva", komentarisali su iz Eko Akcije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti