Ekološke organizacije: Raskinuti netransparentne ugovore za projekat Ugljevik 3

01.07.2021. 08:33 / Izvor: Akta.ba
Ekološke organizacije: Raskinuti netransparentne ugovore za projekat Ugljevik 3

Projekat Ugljevik 3 je dugogodišnja rak rana energetskog sektora.

Povodom informacije o potpisivanju ugovora o izgradnji termoelektrane Ugljevik 3 između kineskih kompanija "China Electric" i poljsko-kineske "Sunningwell International LTD", ekološke organizacije izražavaju zabrinutost i pozivaju Vladu Republike Srpske i Kine da se javno i transparentno izjasne oko planova i epiloga ovog izuzetno štetnog projekta.

"Projekat Ugljevik 3 je dugogodišnja rak rana energetskog sektora, a vlasti prešutno dozvoljavaju investitoru da krši sve moguće ugovore i zakone. Odjednom se pojavljuje čarobni kineski štapić za još jedan projekat koji je od samog starta bio osuđen na propast. Pitamo se zašto Vlada Republike Srpske do sada još nije raskinula ugovor sa Comsar Energy, ali i kome to u ovom dobu, kada se prelazi na obnovljive izvore energije i termoelektrane se gase, uopšte pada na pamet da razmatra nove projekte termoelektrana na ugalj?", kazala je Majda Ibraković iz Centra za životnu sredinu.

Vlada Republike Srpske je u januaru ove godine bez opravdanja izašla u susret kompaniji Comsar Energy i produžila rok za izgradnju i korištenje termoelektrane "Ugljevik 3" sa 30 na 44 godine, uprkos činjenici da je u više navrata prekršen koncesioni ugovor, jer dozvole nisu pribavljene niti su radovi započeti. Prethodno je, suprotno Strategiji razvoja energetike RS, Vlada dozvolila kompaniji "Comsar Energy" da poveća snagu planirane TE "Ugljevik 3" sa 600 na 700 MW .

Wawa Wang, programska direktorica međunarodne organizacije Just Finance International koja se bavi analizom potrošnje javnog novca kroz infrastrukturne projekte ističe da je Kina dopustila svom državnom preduzeću da započne novi projekat termoelektrana što je u suprotnosti sa kineskom klimatskom politikom.

"Pored toga što Kina izbjegava pitanje zabrinutosti nevladinih organizacija i UN-a zbog nepoštovanja zakonskih zahtjeva vezanih za projekte uglja u BiH koje financiraju Kinezi, nego je i ovaj projekat, još jednom, osmislila bez valjane procjene uticaja na životnu sredinu", kazala je Wawa Wang. 

Centar za životnu sredinu nekoliko puta se obraćao Vladi RS i Ministarstvu za energetiku i rudarstvo RS s upitom na osnovu čega je produžen koncesioni period i povećana instalisana snaga, međutim konkretan i opravdan odgovor iz ovih institucija nismo još dobili, navodi se u saopćenju. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti