Ekolozi protiv hidroelektrana na Vrbasu

01.12.2017. 11:13 / Izvor: Akta.ba
Ekolozi protiv hidroelektrana na Vrbasu

Banjalučki Centar za životnu sredinu ponovo se protivi izgradnji hidroelektrana (HE) na Vrbasu.

Banjalučki Centar za životnu sredinu ponovo se protivi izgradnji hidroelektrana (HE) na Vrbasu.

Projektom HE Krupa (14 MW) predviđena je izgradnja brane 18 -20 metara i premještanje magistralnog puta od mosta u Krminama do hidroelektrane „Bočac 2“ u dužini od 10 km sa lijeve na desnu obalu Vrbasa.

Po riječima investitora, projekt bi koštao oko 56 miliona eura od čega je 10 miliona za izmještanje puta i dva mosta.

-Veliki broj mještana izjasnio se da ne želi novu hidroelektranu na Vrbasu i da neće dati svoje zemljište za potrebe izgradnje te hidroelektrane. Svjesni su da nemaju nikakve koristi od hidroelektrana ‘Bočac 1’ i ‘Bočac 2’ koja je u izgradnji, pa tako neće imati koristi ni od ove hidroelektrane već samo štete – tvrde iz navedenog ekološkog udruženja.

Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu smatra da je projekt “štetan za grad Banju Luku, RS i BiH”.

-Rijeka Vrbas baš u Grebenskoj klisuri ima veliki pad i veliku moć samoprečišćavanja pa bi izgradnja bilo kakve brane u tom dijelu dovela do pogoršanja kvaliteta vode i ugrozila snabdjevanje građana Banje Luke vodom. Osim toga došlo bi do izumiranja mladice, vrste koja je jedna od najznačajnijih i najugroženijih vrsta i endem dunavskog sliva – tvrdi Bjelić, koji je jučer bio među okupljenim građanima pomenutih naselja.

Direktor ZP „Hidroelektrane na Vrbasu“ izjavio da će se odustati od projekta, ukoliko građani Krupe na Vrbasu ne budu za njegovu realizaciju.

Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu je rekla da, nakon te hidroelektrane slijedi izgradnja sljedeće hideoelektrane „Grbići“, nizvodno od Krupe na Vrbasu, što govori da bi se Vrbas za nekoliko godina pretvorio u veliko jezero.

-Hidroelektrane će zasigurno smanjiti kvalitet vode, uništiti biodiverzitet i negativno uticati na živote ljudi. Zaustavljanjem hidroelektrane Krupa, zaustavit ćemo i potencijalnu izgradnju naredne hidroelektrane – navela je ona.

Na zahtjev za informacije o idejnom projektu HE Krupa od ZP Hidroelektrane na Vrbasu nikada nije stigao odgovor Centru za životnu sredinu, koji je, kako navode, upućen još 2016. godine, a za isti projekat ne znaju gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, kao ni nadležno ministarstvo za ekologiju.

Koalicija za zaštitu Vrbasa je 2005. godine sakupila preko 17.000 potpisa građana koji su rekli ne hidroelektranama na Vrbasu, nakon čega je Skupština grada Banja Luka dala negativno mišljenje o tadašnjem projektu.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti