Ekonomisti vjeruju da će cijepljenje ubrzati oporavak privrede

31.12.2020. 09:20 / Izvor: Glas Srpske
Ekonomisti vjeruju da će cijepljenje ubrzati oporavak privrede

Sanacija posljedica pandemije virusa korone označit će početak nove godine, a ekonomisti se nadaju da će zdravstvena kriza biti stavljena pod kontrolu na početku cijepljenja, što će gospodarstvu pružiti šansu za oporavak.

Sanacija posljedica pandemije virusa korone označit će početak nove godine, a ekonomisti i gospodarstvenici nadaju se da će zdravstvena kriza biti stavljena pod kontrolu na početku cijepljenja, što će gospodarstvu pružiti šansu za oporavak i daljnji razvoj.

Godina koju ispraćamo uvelike je utjecala na poslovne aktivnosti i nanijela veliku štetu domaćem gospodarstvu. Glasnogovornik Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je za "Glas Srpske" da u Republici Srpskoj gotovo da nema kompanije koja nije pretrpjela ili još uvijek trpi štetu.

"Podaci o ekonomskim kretanjima u posljednjih nekoliko mjeseci ohrabruju, jer bilježimo male pomake u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Nažalost, to neće biti dovoljno da godinu završimo pozitivnim pokazateljima i saniramo štetu nastalu prvenstveno u prvim mjesecima pandemije", rekao je Blagojević.

Dodao je da kvalitetnim i konkretnim mjerama za poboljšanje uvjeta poslovanja i provedbu zahtjeva koje je Gospodarska komora podnijela za Program gospodarskih reformi možemo očekivati ​​da ćemo se brže izvući iz problema u kojima smo.

"Pandemija nas je naučila da je vrlo nezahvalno davati bilo kakva predviđanja. Vrlo je važno da, između ostalog, osiguramo sredstva za značajna ulaganja u nove tehnologije i jačanje konkurentnosti, jer ćemo na taj način puno lakše sanirati štetu u gospodarstvu", rekao je Blagojević.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS "SNJOT" Saša Grabovac rekao je za "Glas Srpske" da je kruna prouzrokovala do tada nezamislive posljedice za privredu.

"Nažalost, sigurno možemo očekivati ​​vrlo tešku situaciju u prvoj polovici sljedeće godine, kako u svjetskom gospodarstvu, tako i u našoj zemlji. Nadamo se da će s početkom cijepljenja zdravstvena kriza biti stavljena pod kontrolu, što bi onda omogućilo povratak gospodarstva u normalu kako bi moglo doseći razinu razvijenosti koju smo imali u 2019. godini", rekao je Grabovac.

Da je godina za koju kažemo da je bila teška i zbunjujuća stav predsjednika Predsjedništva Unije poslodavaca RS Saše Trivića koji je rekao da su poslodavci u Republici Srpskoj prošli bolje nego što su očekivali.

"Godišnje imamo pad od pet do sedam posto, što znači da je najveći broj poslodavaca preživio, a sljedeća će godina biti izazovna u smislu osiguranja tržišta, sredstava i radne snage, vjerojatno ne puno lakše od ove, ali sigurnije", rekao je Trivić.

Nove tehnologije

Vladimir Blagojević rekao je da je prijedlog Gospodarske komore da se u proračunu u naredne tri godine godišnje izdvaja 100 milijuna KM za ulaganje u nove tehnologije, kao bespovratna sredstva gospodarstvu, što bi predstavljalo 30 do 40 posto sudjelovanja u projektu, dok će ostatak osigurati korisnici. fondovi.

"Na taj bi se način generirale nove investicije tvrtki koje bi na kraju iznosile oko milijardu maraka, a time i značajno poboljšale konkurentnost", rekao je Blagojević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti