Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ekonomisti vjeruju da će cijepljenje ubrzati oporavak privrede

31.12.2020. 09:20 / Izvor: Glas Srpske

Sanacija posljedica pandemije virusa korone označit će početak nove godine, a ekonomisti i gospodarstvenici nadaju se da će zdravstvena kriza biti stavljena pod kontrolu na početku cijepljenja, što će gospodarstvu pružiti šansu za oporavak i daljnji razvoj.

Godina koju ispraćamo uvelike je utjecala na poslovne aktivnosti i nanijela veliku štetu domaćem gospodarstvu. Glasnogovornik Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je za "Glas Srpske" da u Republici Srpskoj gotovo da nema kompanije koja nije pretrpjela ili još uvijek trpi štetu.

"Podaci o ekonomskim kretanjima u posljednjih nekoliko mjeseci ohrabruju, jer bilježimo male pomake u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Nažalost, to neće biti dovoljno da godinu završimo pozitivnim pokazateljima i saniramo štetu nastalu prvenstveno u prvim mjesecima pandemije", rekao je Blagojević.

Dodao je da kvalitetnim i konkretnim mjerama za poboljšanje uvjeta poslovanja i provedbu zahtjeva koje je Gospodarska komora podnijela za Program gospodarskih reformi možemo očekivati ​​da ćemo se brže izvući iz problema u kojima smo.

"Pandemija nas je naučila da je vrlo nezahvalno davati bilo kakva predviđanja. Vrlo je važno da, između ostalog, osiguramo sredstva za značajna ulaganja u nove tehnologije i jačanje konkurentnosti, jer ćemo na taj način puno lakše sanirati štetu u gospodarstvu", rekao je Blagojević.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS "SNJOT" Saša Grabovac rekao je za "Glas Srpske" da je kruna prouzrokovala do tada nezamislive posljedice za privredu.

"Nažalost, sigurno možemo očekivati ​​vrlo tešku situaciju u prvoj polovici sljedeće godine, kako u svjetskom gospodarstvu, tako i u našoj zemlji. Nadamo se da će s početkom cijepljenja zdravstvena kriza biti stavljena pod kontrolu, što bi onda omogućilo povratak gospodarstva u normalu kako bi moglo doseći razinu razvijenosti koju smo imali u 2019. godini", rekao je Grabovac.

Da je godina za koju kažemo da je bila teška i zbunjujuća stav predsjednika Predsjedništva Unije poslodavaca RS Saše Trivića koji je rekao da su poslodavci u Republici Srpskoj prošli bolje nego što su očekivali.

"Godišnje imamo pad od pet do sedam posto, što znači da je najveći broj poslodavaca preživio, a sljedeća će godina biti izazovna u smislu osiguranja tržišta, sredstava i radne snage, vjerojatno ne puno lakše od ove, ali sigurnije", rekao je Trivić.

Nove tehnologije

Vladimir Blagojević rekao je da je prijedlog Gospodarske komore da se u proračunu u naredne tri godine godišnje izdvaja 100 milijuna KM za ulaganje u nove tehnologije, kao bespovratna sredstva gospodarstvu, što bi predstavljalo 30 do 40 posto sudjelovanja u projektu, dok će ostatak osigurati korisnici. fondovi.

"Na taj bi se način generirale nove investicije tvrtki koje bi na kraju iznosile oko milijardu maraka, a time i značajno poboljšale konkurentnost", rekao je Blagojević.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti