Ekonomski forum u Sarajevu okupio poslovnu i ekonomsku zajednicu

05.03.2020. 11:33 / Izvor: Akta.ba

Dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, koji je organizator događaja, Jasmina Selimović je kazala da organizatori četvrti put okupljaju vodeće ekonomske stručnjake.

Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 2020. počeo je danas u Sarajevu, a okupio je više od 600 učesnika iz svih zemalja regije, te brojne predstavnike vlasti, poslovne i ekonomske zajednice.

Federalni premijer Fadil Novalić kazao je da skup predstavlja eminentni ekonomski skup koji analizira događaje iz prethodnog perioda na naučno-praktičnom nivou te otvara pitanja kuda i kako dalje.

"Pet država učestvuje u njegovom radu. Dobro je da ekonomija pokušava ostati u središtu stvarnosti u BiH iako ima jaku konkurenciju u političkim negativnim događajima", rekao je Novalić, dodajući da je u proteklom petogodišnjem periodu ekonomska situacija u BiH poboljšana, za razliku od političke.

Učesnicima Ekonomskog foruma BiH 2020 obratio se i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija koji je izrazio je nadu da će na ovom forumu biti usvojeni zaključci koji će pomoći donosiocima ključnih političkih odluka da budu uspješnije, kako bi privredni rast bio veći nego što je sada.

Dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, koji je organizator događaja, Jasmina Selimović je kazala da organizatori četvrti put okupljaju vodeće ekonomske stručnjake.

"Misija nam je da okupimo sve relevantne sudionike koji učestvuju u razvoj ekonomije u zemlji. Cilj nam je dati prijedloge i neka rješenja za aktuelne probleme u državi. Ovakvi događaji mogu doprinijeti promociji naučnog i tehnološkog razvoja, koji će doprinijeti i razvoju same ekonomije u državi. S nama su i raniji premijeri i predsjednici država u okruženju. Cilj nam je objektivna analiza činjenica", kazala je Selimović.

Glavni uvodničar je trebao biti specijalni savjetnik Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za ciljeve samoodrživog razvoja i profesor Univerziteta Columbia Jeffrey Sachs, koji je zbog situacije s korona virusom nije stigao u Sarajevo, ali se učesnicima obratio putem Skypea govoreći o tome koliko virus utiče na ekonomiju.

Na formu učestvuju i bivši predsjednik i premijer Crne Gore Filip Vujanović, te bivši srbijanski premijer Mirko Cvetković, dok je bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor otkazala dolazak.

"Afirmišemo vrijednosti zajedništva i pokazujemo da te vrijednosti treba što prije usvojiti. Samo zajedno možemo da budemo jaki i samo tako da iskoristimo ekonomski potencijal naših država", istakao je Filip Vujanović posebno potcrtavši sporazum o granicama Crne Gore i BiH, kao veliki uspjeh u svom mandatu.

Inače, program foruma je koncipiran u formi dva panela - ciljevi održivog razvoja te značaj digitalnog razvoja u kontekstu zemalja zapadnog Balkana. Tokom dana govorit će brojni panelisti.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti