Ekonomski institut Banja Luka i VTKBiH ozvaničili saradnju

04.03.2013. 13:21 / Izvor: Fena
Ekonomski institut Banja Luka i VTKBiH ozvaničili saradnju

Ovim dokumentom predviđeno je i objavljivanje naučnih i stručnih publikacija, organizacije i učešća na međunarodnim konferencijama, razmjene iskustava, uspostavljanja baze podataka i ostale aktivnosti od obostranog interesa.

Sporazum o poslovnoj saradnji Ekonomskog instituta Banja Luka i Vanjskotrgovinske komore BiH, kojim su utvrđena područja saradnje od zajedničkog interesa, naročito u oblasti izrade naučnoistraživačkih projekata i nastupa na domaćim i međunarodnim tenderima za finansiranje projekata, potpisan je danas u Banjoj Luci.

Ovim dokumentom predviđeno je i objavljivanje naučnih i stručnih publikacija, organizacije i učešća na međunarodnim konferencijama, razmjene iskustava, uspostavljanja baze podataka i ostale aktivnosti od obostranog interesa.

Sporazum o poslovnoj saradnji potpisali su doc. dr. Radovan Rodić, generalni direktor Ekonomskog instituta Banja Luka i doc. dr. Ismet Kumalić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Rodić je izjavio da je potpisivanje Sporazuma o poslovnoj saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH za Ekonomski institut od posebnog značaja, budući da je time i formalnopravno uobličena dosadašnja saradnja i stvorene neophodne pretpostavke za njeno  unapređivanje.

"Ovo se posebno odnosi na naš zajednički rad na projektima, za koji očekujemo da će ubuduće biti još intenzivniji i sadržajniji, a na dobrobit naših preduzeća, preduzetnika i zajednice u cjelini. Smatramo da smo povezivanjem naših naučnoistraživačkih kapaciteta značajno povećali svoje šanse u korištenju sredstava pretpristupnih i strukturnih fondova u funkciji jačanja naše privrede, posebno u podizanju njene konkurentske sposobnosti, boljeg pozicioniranja na inotržištu, odnosno unapređenja kvaliteta privređivanja i života na našim prostorima uopšte", kazao je Rodić.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ismet Kumalić je rekao da naša privreda, kao dio svjetskog tržišta, također trpi posljedice recesije, a izlaz iz recesije, unapređenje izvoza i privrednog razvoja nije moguće bez nauke i naučnih istraživanja.

S tim u vezi, Vanjskotrgovinska komora je opredijeljena da aktivni sudionik u budućem radu i kreiranju razvoja treba da budu i naučnoistraživačke institucije radi kreiranja strategije bazirane na naučnoj metodologiji i naučnim spoznajama.

U tom smislu, sličan sporazum već su potpisali i s Ekonomskim fakultetom u Sarajevu.

Prilikom potpisivanja ovog sporazuma predstavljene su i aktivnosti Evropske preduzetničke mreže (Enterprise Europe Network – EEN) u kojoj učestvuje Vanjskotrgovinska komora BiH i Ekonomski institut iz Banje Lke, zajedno s partnerima iz Mostara, Tuzle, Zenice i Sarajeva.

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti