Ekopak implementira edukativni projekat Tvrle Ekolog

16.05.2014. 11:41 / Izvor: eKapija.ba
Ekopak implementira edukativni projekat Tvrle Ekolog

Sastavni dio projektnih aktivnosti biće prikazivanje dječije pozorišne predstave "Reciklaža nije gnjavaža" i distribucija magazina "Super Tvrle spašava prirodu“ svim posjetiocima.

U Vladi USK održana je konferencija za medije u cilju najave početka realizacije edukativnog projekta "Tvrke Ekolog", koji će implementirati Ekopak, prvi ovlašteni operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u FBiH u saradnji sa Ministarstvom za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK i Forumom građana Zenica.  

Sastavni dio projektnih aktivnosti biće prikazivanje dječije pozorišne predstave "Reciklaža nije gnjavaža" i distribucija magazina "Super Tvrle spašava prirodu" svim posjetiocima.

Predstava je edukativnog karaktera i namjenjena je djeci školskog uzrasta od 2. do 5. razreda osnove škole. Cilj predstave jeste da po metodologiji europskih uspješnih praksi doprinese podizanju svijesti i edukaciji učenika o pravilnom postupanju, razdvajanju i reciklaži ambalaže i ambalažnog otpada, te potakne škole da u svojim dvorištima potiču razdvajanje ambalaže i ambalažnog otpada na pravilan način.

Projekat "Tvrle Ekolog" do sada je uspješno realizovan na području Sarajeva, Općine Zenica, Općine Prozor-Rama i Općine Kladnja, a od 19. do 23. maja implementirati će se i u svih osam općina Unsko-Sanskog kantona i u Općini Drvar.

"Ekopak, ovlašteni operater sistema, se nalazi na početku kompleksnog i dugotrajnog procesa – uspostave sistema upravljanja ambalažnim otpadom po uzoru na najefikasnije sisteme u Evropi. Zbog toga, u saradnji sa Forumom građana Zenica i Ministarstvom za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK implementiramo orginalni edukativni projekat 'Tvrle Ekolog', gdje djeca kroz zabavu i interaktivnu pozorišnu predstavu, na njima prihvatljiv način, dobijaju važne poruke o potrebi razdvajanja otpada, reciklaži i očuvanju prirodnih resursa. Cilj je da educiramo mlade generacije, kojima razdvajanje otpada treba da postane kultura življenja kao svakom savremenom građaninu Evrope, kako bi sistem razdvajanja i reciklaže ambalažnog otpada u budućnosti zaživio u USK, ali i cijeloj Federaciji BiH. Posebno nas raduje da je općina Bihać prva u Federaciji BiH prepoznala svoj interes da u saradnji sa Ekopakom uspostavi i razvija primarnu selekciju ambalažnog otpada, a Ekopak obezbjeđuje da sve prikupljene količine budu predate na reciklažu. Općina Bihać postaje općina dobre prakse u ovom segmentu, koja se širi na Gračanicu, Orašje, Kladanj, a nadamo se i na ostale općine širom Federacije BiH. Ekopak na ovaj način ispunjava svoju misiju i obaveze koje proizilaze iz Dozvole za operatera sistema: uspostava dugoročnog, transparentnog i održivog sistema upravljanja ambalažnim otpadom uz maksimalne učinke po okoliš i minimalne održive troškove za privredne subjekte koji se u svom poslovanju bave stavljanjem proizvoda u ambalažu na teritoriju Federacije BiH", izjavila je Lejla Softić, predstavnica Ekopaka.

"Partnerstvo između javnog, nevladinog i privrednog sektora može biti velika šansa za budućnosti BiH. Forum građana Zenice je koncept projekta 'TVRLE EKOLOG' kreirao u partnerstvu sa EKOPAK-om, Bosanskim narodnim pozorištem Zenica i B Panel doo, dizajnerskom kućom iz Zenice. Našu viziju su prepoznala resorna kantonalna Ministarstva, koja su nam dala Saglasnost za realiziranje projektnih aktivnosti za osnovnoškolsku populaciju. Nas raduje činjenica da je Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline USK  prepoznalo kvalitet i namjere ovog projekta, te da će osnonoškolska djeca u svim općinama USK imati priliku da poprate kompletne aktivnosti projekta 'TVRLE EKOLOG'", riječi su Senada Muslića, voditelja projekta Foruma građana Zenica.

Dugoročni cilj kompanije Ekopak jeste omogućiti da edukativni projekat "Tvrle Ekolog" bude realizovan u svim općinama FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti