Ekskluzivno na "Branding konferenciji": Kakav će biti potrošač budućnosti?

22.05.2016. 16:07 / Izvor: Akta.ba
Ekskluzivno na 'Branding konferenciji': Kakav će biti potrošač budućnosti?

Agencija GfKBH će za učesnike Branding konferencije ekskluzivno prezentirati istraživanje "Consumer trendovi - Kako će svijet izgledati 2025."

Možemo govoriti o vrijednosti i identitetu brandova, ali njihov osnovni zadatak je da privuku pažnju i angažiraju potrošača, odnosno da prepoznaju njegovu potrebu. Da bismo to postigli, moramo poznavati kupca, ono što mu je važno i koje su njegove potrebe. Učesnici Branding konferencije 06, koja će se održati 3. juna, u klubu My Face, u ul. Vilsonovo šetalište br. 8  u Sarajevu, imaće ekskluzivnu priliku upoznati se sa istraživanjem agencije GfK BH - Kakav će potrošač biti u budućnosti.

"Prezentirat ćemo istraživanje 'Consumer trendovi - Kako će svijet izgledati 2025.', koji je to pravac u kome potrošači idu i kakvi će biti za 5 do 10 godina", kazala je Elma Pašić, direktorica GfK BH agencije i dodala da bi brandovi trebali biti spremni da kombiniraju različite izvore podataka kako bi znali gdje ide potrošač i bili jedan korak ispred njih.

"Osnova suvremenog marketinškog pristupa je upravljanje odnosom brand - potrošač, ako želimo ostati u igri na visoko konkurentnom tržištu, trebamo identificirati potrebe potrošača, istaknuti se i ponuditi nešto drugačije, a naše istraživanje će pokazati u kojem smjeru trebamo razmišljati", rekla je Pašić.

Često čujemo da je inovacija pokretačka snaga branda koja određuje njegovu poziciju i tržišni uspjeh. Direktorica GfKBH napominje da inovacija nije plod slučaja, nego strateškog pristupa razvoju marke i komunikacije sa potrošačima:

"Baš zbog toga ćemo na Branding konferenciji govoriti o nekim novim trendovima kod potrošača. Brand mora aktivno komunicirati sa potrošačima. S naglaskom na aktivno, pamtljivo, ono koje donosi iskustvo, emociju i interaktivni odnos. Živimo u dinamičnom vremenu i imamo aktivnog  potrošača  koji se informira, traži pogodnosti za vrijeme kupovine, želi sve sada i odmah, traži veću vrijednost za svoj novac".

Broj dodirnih tačaka između brandova i potrošača narastao je do neslućenih razmjera.  Brandovi ih trebaju pratiti, moraju znati vrijednost svake od tih tačaka ili barem onih koje su najznačajnije za potrošača.  Sam potrošač teži i želi imati bogatije iskustvo od jednostavne kupnje novog proizvoda.  Zbog toga brandovi trebaju imati cjelovit uvid i znati što to potiče na izbor, kako bi mogli pružiti iskustvo, ali i inovaciju, u svakoj tački dodira sa brandom.

Današnji kupac je Povezani potrošač i brandovi bi trebali voditi računa o načinu kako takav kupac ostvaruje kontakte i šta mu je važno. 

"Moramo imati uvid s čime se susreće potrošač i kako izgleda 'Consumer journey.  Danas je slika procesa odluke potpuno drugačija nego što je bila prije 5-10 godina, ona je sada bar trodimenzionalna", kaže Pašić.

Primjećujemo da svi globalni i jaki brandovi imaju sve više interaktivnih kampanja za svoje potrošače. Tako se unutar kategorije povezuju sa svojim potrošačima i ostavljaju pamtljiv trag.  Sve ovo daje više mogućnosti brandovima i njihovim kreativnim timovima za povezivanje sa potrošačem.

"Ako želimo biti korak ispred, moramo pratiti trendove, segmentirati tržište i odgovarati na potrebe jer potrošač koji dolazi sutra, nije niti sličan onom danas. To trebamo  prepoznati i prilagoditi se, te pratiti svaki korak kako bi pridobili kupca budućnosti."

Moramo upoznati Povezanog  potrošača – znati da je vrlo živ i prisutan i da je on taj koji će i dalje oblikovati način na koji razmišljamo o brandovima, komunikaciji i inovaciji. On je  ključan za budući uspjeh svih proizvoda i usluga. Budućnost je sada, i trebamo biti spremni za naredni korak.

Za više informacija o programu, predavačima i prijavama saznajte na www.branding.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti