Ekspanzija firme "Širbegović grupe" - Godišnja gradnja 600.000 kvadratnih metara objekata

24.07.2007. 09:04 / Izvor: Dnevni Avaz
Ekspanzija firme 'Širbegović grupe' - Godišnja gradnja 600.000 kvadratnih metara objekata



U prošloj i u prvih šest mjeseci ove godine "Širbegović grupa" investirala je 11 miliona maraka u proširenje proizvodnih kapaciteta i unapređenje tehnologije rada, a proizvodni pogoni su prošireni na oko 150.000 kvadrata, saopćeno je iz te grupe. Tako se, ulazeći u 18 godinu poslovanja, "Širbegović grupa" može pohvaliti kapacitetom većim od 600.000 kvadratnih metara izgrađenih objekata godišnje, te najsavremenijim pogonom za proizvodnju prednapregnutih šupljih ploča.

U ovoj godini počela je izgradnja reprezentativnog poslovnog objekta "Širbegović" u Sarajevu, a firma danas zapošljava više od 600 ljudi, stoji u saopćenju.

U odnosu na prošlu godinu, u prvih šest mjeseci ove godine u "Širbegović grupi" ostvaren je trostruko veći prihod, a više od polovine prihoda firme ostvareno je izvozom. Firma je najprisutnija na tržištu susjedne Srbije, gdje je potpisan novi ugovor za objekt u Kragujevcu, a u toku su pregovori za gradnju čitavog lanca objekata u Srbiji površine oko 250.000 kvadratnih metara.

U poslovodstvu firme posebno ističu firmu "GMT konstrukcije", specijaliziranu za proizvodnju čeličnih konstrukcija, jer je njen proizvodni prostor u ovoj godini udvostručen i sada opremljen najsavremenijom opremom.

Firma "GMT konstrukcije" dobila je certifikat za varenje po evropskoj normi 729, čime se otvara mogućnost još većeg izvoza u zemlje Evropske unije. Već tri godine firma djeluje na evropskom tržištu, ostvarujući izvoz u Italiju i Švedsku.

Ovog mjeseca "Širbegović grupa" potpisala je najveći ugovor u ovoj godini vrijedan 11 miliona KM s investitorom "Pevec" Zagreb za gradnju objekta u Banjoj Luci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti