Eksperti iz Japana u posjeti Gračanici

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Eksperti iz Japana u posjeti Gračanici

30.10.2019. 08:15 / Izvor: Akta.ba

U Kabinetu gradonačelnika jučer je upriličen prijem za goste iz Japana, ugledne profesore sa nekoliko univerziteta koji su prije svega veliki stručnjaci i svjetski priznati iz oblasti klizišta, sanacije klizišta, praćenja i monitoringa.

Društvo za geotehniku u Bosni i Hercegovini je na nedavnom savjetovanju koje je održano u Sarajevu a na raniji zahtjev Gradonačelnika Helića, iskoristilo priliku da goste iz Japana dovede u Gračanicu i približe probleme Gračanice sa klizištima i eventualno započne neku saradnju sa ovim uglednim stručnjacima.

Gradonačelnik Helić im je poželio dobrodošlicu u Gračanicu te iznio neke od podataka koji se vezuju za klizišta i kobnu 2014. godinu koja je donijela najvište šteta po tom pitanju.  U 2014-oj godini registrovano je oko 500 klizišta, srušeno je više od 80 objekata a prekinuto oko 150 putnih komunikacija.

„Pokazatelji potvrđuju da je Gračanica definitivno jedna od najugroženijih općina na području Kantona“, rekao je profesor Amer Džindo.

„U Bosni i Hercegovini i Japanu  ne postoji neka generalna razlika obzirom da mi u Japanu imamo sve vrste klizišta i smatram da možemo prenijeti neka znanja", rekao je profesor Hideaki Marui iz Niigata Univerziteta.

Nakon posjete Gradskoj upravi, eksperti će posjetiti mjesnu zajednicu Lukavica i dva paralelna klizišta koja su prouzrokovala velika oštećenja i srušila nekoliko objekata 2014. godine.

PODIJELI:

TAGOVI:

Japan

Gračanica

eksperti

klizišta

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti