Eksploatacija magnezita iz Rudnika nemetala u Kladnju 2015. godine

28.10.2014. 14:47 / Izvor: eKapija.ba
Eksploatacija magnezita iz Rudnika nemetala u Kladnju 2015. godine

Ako radovi budu nastavljeni ovim tempom, probna proizvodnja bi mogla početi u ljeto 2015. godine. Sa koncesionarom je razgovarano je i o drugoj fazi proizvodnje, odnosno pečenju magnezita.

Delegacija Tuzlanskog kantona  je posjetila Rudnik nemetala Kladanj koji je vlada Tuzlanskog kantona dala preduzeću „Rudar“iz Tuzle na koncesiju od  trideset godina. Trenutno se u ovom rudniku vrše pripreme za ponovno pokretanje  eksploatacije magnezita. Radovi teku po predviđenom planu, a prva eksploatacija trebala bi početi u ljeto 2015. godine, javlja rtvtk.ba.

Nakon dvadesete godine stagnacije, u Rudniku nemetala Kladanj uskoro bi trebala početi eksploatacija magnezita. Četrdeset pet radnika preduzeća  "Rudar" vrše pripreme za pokretanje proizvodnje. U sanaciju rudnika bit će uloženo dva miliona konvertibilnih maraka.

"Ovo je zaista jedan dobar projekat koji je nastao kao rezultat napora Vlade i drugih organa u okviru Vlade, Komisije za koncesije Agencije za privatizaciju i drugih relevantnih organa Ureda za zakonodavstvo i ovo je dokaz da se jednom sinhronizovanom akcijom  može, preduzeće koje je bilo izvan pogona, nakon 24 godine staviti u pogon", kazao je Bahrija Umihanić, premijer Tuzlanskog kantona.Iako se radi u otežanim okolnostima radovi se odvijaju planiranom dinamikom.

"Trenutno smo u fazi izgradnje infrastrukture, naselja za radnike, pristupnih puteva, dovođenja električne energije i komprimiranog zraka, te izgradnje portala za ulaz u jamu. Prve tone očekujemo na ljeto. Sve zavisi od vremenskih uslova", rekao je Adnan Avdić, tehnički direktor d.o.o. "Rudar" Tuzla.

"Ovo je počelo 1. septembra i znali smo da ulazimo u zimu. Bit će sve u redu, tu je teška mehanizacija koja savladava sve prepreke i neće biti problema", izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva TK, Mulaga Fejzić.

Do prvog snijega bi trebali osigurati ulazak u glavnu jamu. Nakon toga će uslijediti sanacija jamskih prostorija. Preduzeće "Rudar", kao novi koncesionar, obavezao se da će jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 138.000 KM uplatiti u dvije rate. Na račun Općine Kladanj već je uplaćen jedan dio te naknade.

Načelnik Općine Kladanj, Jusuf Čavkunović očekuje da sa početkom eksploatacije bude uplaćena i koncesionu naknada koja, po Zakonu o koncesijama, pripada lokalnoj zajednici.

Ako radovi budu nastavljeni ovim tempom, probna proizvodnja bi mogla početi u ljeto 2015. godine. Sa koncesionarom je razgovarano je i o drugoj fazi proizvodnje, odnosno pečenju magnezita. S obzirom na dalju upotrebu ove rude, plan preduzeća "Rudar"  je izvoz i na Evropsko  tržište.

rtvtk.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti