ElchyTex: Feniks koji se digao iz pepela za mjesec dana

12.03.2015. 15:02 / Izvor: eKapija.ba
ElchyTex: Feniks koji se digao iz pepela za mjesec dana
OTVORI GALERIJU

Tačno prije mjesec dana izbio je požar u jednom od proizvodnih pogona firme ElchyTex iz Žepča.. Materijalna šteta je velika, ali entuzijazam i pozitivan duh svih uposlenika minorizirao je svu nastalu štetu.

Tačno prije mjesec dana izbio je požar u jednom od  proizvodnih pogona firme ElchyTex iz Žepča. Materijalna šteta je velika, ali entuzijazam i pozitivan duh svih uposlenika minorizirao je svu nastalu štetu.

"Bili smo prisiljeni i nismo imali šta čekati, a štetu čak nismo ni procijenili, jer nam je prioritet bio da što prije stavio u funkciju taj proizvodni pogon.  Ovom prilikom se zahvaljujem svim našim uposlenicima, koji su svojim radom i na sve druge načine pomogli da u rekordnom roku obnovimo pogon. U roku od 15 dana pogon je bio ponovo u proizvodnoj funkciji, sada još ljepši, moderniji, funkcionalniji i ugodniji za rad. Također, veliko hvala svim našim poslovnim partnerima, koji su ponudili i ustupili pomoć, svako na svoj način", ističe u razgovoru za portal eKapija.ba direktor firme Midhat Karamehmedović, dodajući da je najveća sreća u tome da niko nije povrijeđen.

Inače, riječ je o firmi koja u svojim pogonima već nekoliko godina proizvodi HTZ zaštitnu radnu odjeću i konfekciju, te zaštitne navlake na autosjedištima za najzahtijevnije svjetske kupce.

Budući da je fokus kompanije stalna modernizacija proizvodnje, prije mjesec dana naručili su nove mašine, a vrijednost ove investicije je oko 10.000 eura.

Pored toga, od nedavno su opremljeni i novom automatskom krojnicom, tzv. ‘cutteru’, a radi se o sofisticiranom cnc stroju kojom je ElchyTex napravio ogroman iskorak.

"Bez tog automatskog krojenja nema više ozbiljne tekstilne firme i to nam je bio osnovni motiv u ovoj  odluci, da budemo u korak sa vremenom", ističe direktor ElchyTexa.

Na pitanje da li su u planu još neke stateške odluke kojom će unaprijediti poslovanje, Karamehmedović nam otkriva da trenutno sa partnerom iz Hrvatske rade na dobijanju jako kvalitetnog i dugoročnijeg posla u proizvodnji jednog tekstilnog artikla, ali da je za detaljnije informacije još rano.

Govoreći o poslovanju u protekloj godini, ističe da su zadovoljni ostvarenim rezultatima i da su generalno bili u skladu za zacrtanim ciljevima. "Stanje u tekstilnoj industriji je takvo kakvo jeste i svi se uglavnom opredjeljuju za 'lohn' poslove, jer iako su niže cijene i manji promet, ipak je to sigurnost za jedan kontinuitet u poslovanju koji imamo godina", objašnjava Karamehmedović.

Što se tiče proizvodnje za autoindustriju, imaju tendenciju povećanja proizvodnje za 20%, tako da trenutnih 5.000 zaštitnih navlaka i oko 8.000 protuklizajućih dijelova za autosjedišta, koliko iznosi dnevni kapacitet proizvodnje, planiraju povećati na 6.500, odnosno 9.500 komada dnevno.

Kako je eKapija.ba ranije pisala, zaštitne navlake i protuklizajući dijelovi ElchyTex proizvodi za Audi A1, A4, A6, A8, D4, B8, S6, Q5 i Q7, te za Porsche, Porsche Spyder i Porsche Panamera, a za ovaj posao imaju dugoročni ugovor sa njemačkom firmom 'L.I.D.E.R.' GmbH".

Stalna zapošljavanja

Uz 100 stalno zaposlenih, ElchyTex stalno pruža mogućnost obuke za srednjoškolce, a oko 90% posto radnika za rad je obučeno u ovoj firmi. Također, učestvuju u zapošljavanju radnika preko programa poticaja Federalnog zavoda za zapošljavanje. "Nakon isteka roka od 6 ili 12 mjeseci koji je bio predviđen programom, svi su ostali u radnom odnosu", naglašava Karamehmedović.

Na čelu ove radne snage nalaze se dva inženjera odjevne tehnologije, modelar-tekstilni tehničar i četiri vođe smjena sa višegodišnjim iskustvom na tim poslovima. Svi oni zajedničkim snagama stvaraju raznu radnu odjeću, proizvodeći na sofisticiranom strojnom parku japanskih firmi "Juki" i "JAPSEW", te cutter-u najnovije generacije marke "OROX",  uz specijalne strojeve drugih proizvođača.

S.Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti