Eldin Karić: Borba protiv korupcije još nije ni počela

09.06.2014. 08:27 / Izvor: Nezavisne novine
Eldin Karić: Borba protiv korupcije još nije ni počela

Eldina Karića, izvršnog direktora Antikorupcijske mreže "Account", ne iznenađuje najnoviji izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH o lošem učinku i stanju u oblasti borbe protiv korupcije u BiH.

Eldina Karića, izvršnog direktora Antikorupcijske mreže "Account", ne iznenađuje najnoviji izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH o lošem učinku i stanju u oblasti borbe protiv korupcije u BiH.

On glavni problem vidi u radu tužilaštava, odnosno neprocesuiranju koruptivnih djela nakon prijava policije.

"Lično znam da je samo u jednom kantonu u FBiH tokom prošle godine policija tužilaštvu prijavila 52 slučaja korupcije, ali tužilaštvo nije procesuiralo nijedan", ističe Karić.

On smatra da sređeno stanje ne odgovara političkim elitama u BiH.

"I tu ne bih odvajao bilo koju, jer nisam primijetio da se bilo koja od njih nešto angažirala kako bi se stanje promijenilo", naveo je Karić.

Navodi da će "Account" u narednih godinu dana dijelom raditi i monitoring procesuiranja slučajeva korupcije.

Kako komentirate podatak iz izvještaja državne revizije da su aktivnosti vlasti u Bosni i Hercegovini na prevenciji i borbi protiv korupcije, predviđene za period 2009 - 2014. godina, u početnoj umjesto u završnoj fazi?

- To je podatak na koji su institucije sistema upozoravane u nekoliko navrata. "Transparensi internešnel", recimo, radi periodične monitoringe provođenja strategija u borbi protiv korupcije, a rezultat posljednjeg, iz marta ove godine, jeste da je urađeno 12 posto tih ukupnih mjera.

Kakve bi mogle da budu dugoročne posljedice ovakvog stanja stvari?

- Dugoročne posljedice su sama činjenica da mi još nismo započeli borbu protiv korupcije, naročito mislim na institucionalnu borbu. Ovo, zapravo, pokazuje da je sva dosadašnja priča o zalaganju bila deklarativnog karaktera, jer ovo je pokazatelj da tu nije bilo konkretnih aktivnosti i konkretnih rezultata. Posljedice su i te da smo postavljeni tu gdje jesmo, dakle BiH još nije ni blizu bilo kakvih evroatlantskih integracija, i ukoliko se ovaj trend nastavi, nećemo biti ni u nekoj bližoj budućnosti.

Ipak, iskreno se nadam da se neke stvari mijenjaju, jer taj period, 2009 - 2014. godina, nije baš dobar parametar, jer mislim da se u zadnjih godinu i po dana malo intenzivnije počelo raditi. I Agencija za prevenciju i borbu protiv korupcije BiH djelimično je kapacitirana u proteklih pola godine, tako da se stvari ipak kreću u nekom pozitivnijem smjeru, mada to još nije ni blizu dinamike koja nam je potrebna.

Tokom prošle godine u BiH je, prema istom izvještaju, prijavljeno svega 98 slučajeva korupcije, dok je,  recimo, u Srbiji 2.119, a u Sloveniji su prijavljena 4.454 takva slučaja. Šta Vam to zapravo govori?

- Interesuje me tačna formulacija šta su u Uredu za reviziju evidentirali kao prijavljivanje korupcije? A to kažem jer lično znam da je samo u jednom kantonu u FBiH tokom prošle godine policija tužilaštvu prijavila 52 slučaja korupcije, ali tužilaštvo nije procesuiralo nijedan od ta 52 slučaja! Mislim da je mnogo veći broj prijava, i što se tiče policije i drugih institucija, ali i od strane građana. Evo, samo u "Account" je prošle godine došlo više od 20 prijava, a u ovoj godini u zadnja dva mjeseca imamo već 10. Mislim da taj revizorski podatak precizno ne pokazuje pravo stanje, jer vjerujem da je riječ o broju procesuiranih slučajeva, a to zapravo govori više o tužilaštvu nego o samom konceptu borbe protiv korupcije.

Revizori navode i da Agencija za borbu protiv korupcije zapravo i nema pristup bazama podataka drugih institucija koje se bave ovim pitanjima. Čak ne raspolaže ni podacima u kojoj su fazi postupka proslijeđene prijave za korupciju?

- To je upravo ono o čemu sam govorio. Agencija za prevenciju i borbu protiv korupcije u nekom određenom kapacitetu faktički radi tek proteklih pola godine. S tim što očekujem da se intenzivnije uključe u sve te procese i da počnu, konačno, i prikupljati te informacije te ih distriburati prema javnosti, tek toliko da ljudi znaju u kojoj se fazi nalazimo.

Ono što mogu reći iz ugla nevladinog sektora, mislim da i mi nismo puno bolje obaviješteni, zbog čega će "Account" u narednih godinu dana dijelom raditi i monitoring procesuiranja slučajeva korupcije. Znači, pratićemo koliko se toga prijavljuje, i šta se od tih slučajeva procesuira.

U javnosti je sve zastupljenije mišljenje da sva ova jalovost, sve neispunjavanje reformi s ključnim zadatkom borbe protiv korupcije zapravo i odgovara mnogima kojima, opet, ne odgovara približavanje BiH EU. Kakvo je Vaše mišljenje o tome?

- Mislim da sređeno stanje ne odgovara političkim elitama u BiH, i tu ne bih odvajao bilo koju, jer nisam primijetio da se bilo koja od njih nešto angažirala kako bi se stanje promijenilo. To je najbolje ilustrirati primjerom Zakona o javnim nabavkama, na koji smo mi dali zamjerke da u svom sadržaju ima dosta elemenata koji razvijaju korupciju. A taj zakon je dobio punu podršku političkih stranaka, koje su, na taj način, glasale za zakon koji generiše korupciju u sistemu javnih nabavki. To najbolje govori o njihovom stvarnom odnosu prema tom problemu.

Foto:radiosarajevo.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti