Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Električna energija koju uzima Srbija i Hrvatska je sedmogodišnja potrošnja BiH

30.09.2020. 08:45 / Izvor: Fena

Problem sa komšijama, Srbijom, u vezi dugogodišnjeg prisvajanja, otimačine električne energije iz hidroelektrana na rijeci Drini, HE "Zvornik" i HE "Bajina Bašta", traje od samog početka rada ovih hidroelektrana - istakao je u izjavi šef Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dženan Đonlagić.

Uzurpiranje hidropotencijala, dodao je on, također je prisutno i iz Buškog jezera za HE "Orlovac" u Hrvatskoj, te HE "Trebinje" i HE "Dubrovnik 1", kao nespornog prava Bosne i Hercegovine na svoj udio.

Đonlagić smatra da to nije isto što i pitanje utvrđivanja međudržavne granice na rijeci Drini ili sukcesije, nasljedstva imovine SFRJ, nego kontinuirano prisvajanje naših prava na proizvedenu energiju. Otimanje električne energije, podvukao je, i danas je na sceni.

"Na bazi hidropotencijala udio Bosne i Hercegovine je iz HE "Zvornik" 49,8 posto, a iz HE "Bajina Bašta" 67 posto. S druge strane 50 posto iz HE "Orlovac" od 1974. godine i prisvajanja kompletnog agregata u HE "Dubrovnik" od 1994. godine", tvrdi on.

Đonlagić je kazao da je aktuelizirano sa krajem 2018. godine, dug Srbije za prisvojenu bh. električnu energiju, iz navedene dvije hidroelektrane iznosi bruto oko 4,8 milijardi eura (74.000 GWh) te da to iznosi oko 88 miliona eura godišnje.

Ukupni dug Hrvatske, kazao je Đonlagić, sa 2018. godinom, iznosi bruto 1,16 milijardi eura.

"Svekupno, radi ilustracije, električna energija koju nam otimaju dvije susjedne države odgovara potrošnji električne energije u cijeloj Bosni i Hercegovini za sedam godina. Srbija i Hrvatska izbjegavaju ovu temu, jer su svjesni obaveza prema Bosni i Hercegovini, prema međunarodnim standardima za granične rijeke i hidropotencijal", kazao je Đonlagić.

Naglasio je da se ne radi o tzv. naknadama za potopljeno zemljište, što je poseban vid naknada, nego o korištenju i 'otimačini' hidropotencijala druge, suverene države, Bosne i Hercegovine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti