Električni kablovi iz Sanskog Mosta idu na svjetsko tržište

27.06.2019. 13:02 / Izvor: Akta.ba
Električni kablovi iz Sanskog Mosta idu na svjetsko tržište
OTVORI GALERIJU

Firma "HIK SM" iz Sanskog Most koja se bavi proizvodom električnih kablova i elektro-ormara na tržište Njemačke već je izvezla pet punih šlepera vlastitih proizvoda u vrijednosti jednog miliona KM.

Firma "HIK SM" iz Sanskog Most koja se bavi proizvodom električnih kablova i elektro-ormara na tržište Njemačke već je izvezla pet punih šlepera vlastitih proizvoda u vrijednosti jednog miliona KM, potvrdio je za Akta.ba, izvršni direktor kompanije, Ejub Topić.

Trenutno se proizvode tri programa – Jetter, Basler i Patchkabel RJ 45, Solar Baywa.

Podsjetio je da se cijeli projekat od ideje do realizacije odvijao jako brzo. Firma je registrovana u  općinskom sudu u Bihaću u februaru 2018. godine. Za potrebe izgradnje proizvodne hale kupljeno je zemljište od 17.252 m2. U junu 2018. godine urađen je idejni projekat, u julu su već dobili urbanističku saglasnost za prve dvije faze projekta, počelo je kopanje temelja, dok su u augustu aplicirali za građevinsku dozvolu.

(Proizvodnja u HIK-SM d.o.o.)

Prije početka zimske sezone u septembaru i oktobaru 2018. izvršen je izbor najpovoljnijih ponuđača i potpisani su ugovori vrijedni dva miliona KM sa firmamam Alfaterm Mostar (grijanje, hlađjenje i ventilacija), Civić Cazin (paneli, Limarski radovi i krov od SIKA folije), ECK Sanski Most (građevinski radovi i elektroinstalacije), Horozović  Sanski Most (stolarija) i MC Bauchemie Sarajevo (epoxidni pod).

"Ovo je bio ključni momenat jer smo ulazili u jesen i zimu. Da nismo radove ugovorili na vrijeme ne bismo uspjeli", pojasnio je Topić, te napomenuo kako su do polovine februara 2019. završeni svi radovi na objektu, u martu je završena montaža mašina i opreme, pokrenuta je probna proizvodnja u trajanju mjesec dana, dok je u apilu dobijena upotrebna dozvola za objekat i pokrenuta proizvodnja u punom kapacitetu.

Vrijednost ovog projekta procjenjena je na šest miliona maraka, a investitor je poznata njemačka kompanija HIK GmbH, čiji su kupci najpoznatiji svjetski proizvođači bijele tehnike i elektronske opreme.

(Prva službena tabla sa oznakom HIK-SM d.o.o.)

U firmi je već zaposlen 20 radnika koji su većim dijelom u Njemačkoj prošli tromjesečnu edukaciju. Do kraja 2020. godine zaposlenje u ovoj kompaniji će dobiti još 50 radnika.

Inače, firma HIK – SM je direktni rezultat saradnje naših ljudi iz dijaspore sa vlasnikom Bertholdom Brentrupom, koji je na inicijativu svojih radnika Rifeta Kukavice i njegovih sinova Senada i Jasmina iz Hrustova u Sanskom Mostu, odlučio dio proizvodnje prebaciti u Bosnu i Hercegovinu.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti