Vijesti

Elektrodistribucija Pale najavljuje nova ulaganja: Za rekonstrukciju vitalnih energetskih objekata 2,9 mil. KM

11.12.2009. 08:24 / Izvor: Fokus

U izgradnju i rekonstrukciju vitalnih elektroenergetskih objekata na području šest opština grada Istočno Sarajevo, ZP Elektrodistribucija a.d. Pale ove godine investirala je dva i po miliona KM.

Preduzeće koje strujom snabdijeva čak 13 opština ovog dijela Srpske, slične planove ima i za narednu godinu, a jedan od prioriteta jeste rekonstrukcija 35 kilovoltnog nadzemnog voda Sokolac - Hreša - Pale - Podgrab.

Prema riječima Boška Jugovića, izvršnog direktora za tehničke poslove u ovom akcionarskom društvu, vrijednost investicije se procjenjuje na 2,9 miliona KM. Finansiraće se kreditom Elektroprivrede RS u okviru projekta revitalizacije distributivnog elektroenergetskog sistema, u javnosti poznatijeg kao "Power IV".

"Na području opštine Pale ove godine smo realizovali i započeli projekte vrijedne 650.000 KM, a na području opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo vrijednost različitih projekata premašuje milion KM. Slične aktivnosti u Sokocu koštale su 300.000 KM, u Trnovu je investirano oko 250.000 KM, a na području opštine Istočni Stari Grad 150.000 KM", rekao je Jugović, naglašavajući da se u većini slučajeva radilo na rekonstrukciji dotrajalih dijelova niskonaponske mreže, koji su dostigli pun takozvani eksploatacioni vijek.

U tom kontekstu Jugović napominje da je na području svih gradskih opština izvršena zamjena velikog broja dotrajalih stubova i kablovskih provodnika, tako da je izvršena ugradnja blizu 700 novih stubnih mjesta i 27 kilometara magistralnog samonosivog kablovskog snopa.

"Važno je istaći da je u toku i završna faza isporuke dodatnih količina armirano-betonskih stubova i samonosivih kablovskih snopova po osnovu kreditnog aranžmana Elektroprivrede RS, koji će biti ravnomjerno raspoređeni u područjima svih opština Istočnog Sarajeva. Na osnovu tog plana dogodine bi trebalo da bude ugrađeno više od 1.750 novih stubova i 70 kilometara magistralnih samonosivih kablovskih snopova, što bi trebalo doprinijeti dodatnoj pouzdanosti distributivnog sistema", kazao je Jugović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti