Elektromobil "dužan" stotine hiljada maraka

07.04.2015. 08:22 / Izvor: Nezavisne novine
Elektromobil 'dužan' stotine hiljada maraka

Javno preduzeće "Nikola Tesla" Banjaluka, koje je nosilac projekta proizvodnje elektromobila u RS, ostalo je dužno više stotina hiljada maraka preduzećima iz RS koja su s njima učestvovala u ovom projektu, potvrdili su iz nekih od tih preduzeća.

Javno preduzeće "Nikola Tesla" Banjaluka, koje je nosilac projekta proizvodnje elektromobila u RS, ostalo je dužno više stotina hiljada maraka preduzećima iz RS koja su s njima učestvovala u ovom projektu, potvrdili su iz nekih od tih preduzeća.

Naime, ovaj projekat, koji je prije tri godine bombastično najavljen u RS i koji je uz preduzeće "Nikola Tesla" na čelu s tadašnjim direktorom Draganom Vučetićem kao kooperante okupio nekoliko preduzeća iz ove oblasti, sada se nalazi u fazi zastoja, praktično pred gašenjem.

U jednom od preduzeća iz RS koje je učestvovalo u ovom projektu kazali su nam da je zastoj projekta u svakom smislu, i kad je u pitanju proizvodnja i naplata potraživanja. Rekli su nam da je preduzeće zbog više stotina hiljada maraka potraživanja od JP "Nikola Tesla" bilo u problemu, te moralo podizati i kredite da isplati plate radnicima. Od nadležnih traže da im izađu u susret i ako već ne mogu da izmire potraživanja, da im bar daju određene olakšice u poslovanju u tom iznosu.

S tim u vezi, predstavnici preduzeća "Nikola Tesla" i resorni ministar održaće narednih dana sastanak s kooperantima koji su zajedno radili na projektu elektromobila u RS, kako bi vidjeli u kojoj se fazi nalazi taj projekat, koje su obaveze i ko je prema kome kolike obaveze stvorio.

Iz JP "Nikola Tesla" Banjaluka rekli su nam da od dolaska nove uprave u martu prošle godine nisu mogli ostvariti nijedan kontakt sa strateškim partnerima iz Njemačke, koje je kao takve predstavljao bivši direktor Vučetić.

Naime, sadašnja uprava je u više navrata slala zahtjeve i molbe za razgovore na adresu njemačkog "Street Scootera" i "Pošta Njemačke", ali ni na jedan od njih nije dobila odgovor, iako je Vučetić svojevremeno govorio da su upravo ove firme "strateški partner i poznati kupac".

Tako je polovinom 2012. godine u Banjaluci i predstavljen prototip elektromobila "streetscooter", a već 2013. u Aleksandrovcu je predstavljen automobil na električni pogon, čije se komponente većim dijelom proizvode u RS. Kako je tada istaknuto, isporučeno je nekoliko desetina tih automobila, ali se po svemu sudeći na tome i stalo. Dakle, od tog posla očigledno nema ništa, tako da je policija RS, kako smo već objavili, pokrenula finansijsku istragu u ovom preduzeću, zbog sumnji u razne malverzacije prethodne uprave, kada je u pitanju projekat proizvodnje elektromobila.

Istraga je, kako smo saznali, prije svega usmjerena na Vučetića, koji se još 2010. godine odrekao bh. državljanstva i uzeo njemačko, čime je praktično onemogućeno njegovo procesuiranje.

Dušan Vještica, direktor JP "Nikola Tesla", rekao je da projekat elektromobila zbog problema u dosadašnjem funkcionisanju trenutno stoji, te da su u fazi zastoja i obaveze ovog preduzeća prema dobavljačima i obrnuto.

"Resorni ministar će uskoro sazvati sastanak na kojem će se tačno definisati određena prava i obaveze, sagledaćemo mogućnost da li se dalje može raditi zajednički na tom projektu ili ako se ne može dalje raditi zajednički na projektu da se regulišu obaveze prema preduzeću i da preduzeće izmiri obaveze prema dobavljačima, odnosno partnerima", rekao je Vještica. Ipak, on nije mogao reći koliko je do sada uloženo u ovaj projekat.

"Kada se podvuče crta s partnerima, onda ćemo izaći s tačnim stanjem, jer je taj segment predment istrage nadležnih organa, tako da ne bih ništa govorio", kazao je Vještica. On je istakao da je, kada je došao na čelo ovog preduzeća u martu prošle godine, projekat elektromobila već bio u stagnaciji ili problemu. Dodao je da je u ovom projektu učestvovalo nekoliko domaćih preduzeća koji su izrađivali pojedine komponente za elektromobil, ali je naveo da ne zna njihov sadašnji status u projektu.

"Ugovori nisu baš na najbolji način definisani da i preduzeće 'Nikola Tesla' i partneri u tom projektu mogu pratiti aktivnosti jedni drugih, kao što bi to trebalo da bude u nekom partnerskom odnosu kada se zajednički nastupa prema trećim licima", zaključio je Vještica. Sa druge strane, treba podsjetiti da je i Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, rekao prije nekoliko dana da je projekat proizvodnje komponenti za električne automobile u JP "Nikola Tesla" u krizi.

"Moramo s vlasnicima preduzeća koji su partner JP 'Nikola Tesla' razgovarati i vidjeti koje je najbolje rješenje i ako postoji mogućnost da nastave saradnju, ona će biti nastavljena, u suprotnom ona će biti raskinuta, a obaveze će biti izvršene na način kako se izmiruju u poslovnom svijetu", zaključio je Đokić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti