Elektronske platne kartice spremne, čekaju se spiskovi

04.07.2014. 08:27 / Izvor: SRNA
Elektronske platne kartice spremne, čekaju se spiskovi

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su platne kartice sa iznosom od 5.000 KM za građane pogođene poplavama spremne i da se mogu dodjeljivati,

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su platne kartice sa iznosom od 5.000 KM za građane pogođene poplavama spremne i da se mogu dodjeljivati, ali da lokalne zajednice treba da završe spiskove korisnika.

Cvijanovićeva je za sutra najavila sjednicu Upravnog odbora Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske na kojoj će biti razmatrana ova situacija i predložena još jedna uredba.

"U međuvremenu je Privredna komora dobro odradila svoj dio posla i alarmirala privredne subjekte i sada će uslijediti potpisivanje ugovora sa Fondom",  rekla je Cvijanovićeva za Radio-televiziju Republike Srpske.

Ona je dodala da se za učešće u realizaciji Uredbe o sanaciji štete od poplava na stambenim objektima prijavilo 190 subjekta, od kojih će neki sigurno odustati, ali da se računa da će u svim mjestima pogođenim poplavama biti dovoljan broj preduzeća putem kojih će građani moći da dođu do potrebne robe.

"Očekujemo i da će, kao što smo najavili, građani imati mogućnost da putem kartice izvršavaju i obaveze plaćanja kredita bankama ili komunalnih usluga",  rekla je premijer Srpske.

Prema njenim riječima, Fond neće čekati da sve opštine obrade kompletne podatke, već će se kartice automatski stavljati u funkciju, kako koja od opština bude završila svoj dio posla, odnosno dostavila obrađene i verifikovane podatke.

"Ako budemo čekali da svi završe posao, to bi značilo još nekoliko nedjelja, a to ne želimo", rekla je Cvijanovićeva.

Ona nije mogla da kaže u kojoj opštini će prvo početi dodjela vaučera, jer su podaci obrađeni za opštine u kojima je bilo najmanje problema.

"Imamo obrađene podatke za Teslić u kojem je manja šteta, za Kneževo i dio podataka za Šamac", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je gradonačelnik Bijeljine zatražio da obnovi provjeru u ovoj lokalnoj zajednici radi sigurnosti u tačnost podataka, kao i na najave dodatnih provjera podataka za Doboj, što na određeni način usporava proces.

"Međutim, moramo da znamo da su lokalne zajednice odgovorne za tačnost podataka, zbog čega razumijem njihovu potrebu da budu sasvim sigurne u tačnost podataka. Druga stvar je što je mnogim ljudima bilo potrebno mnogo sedmica da isuše svoje svoje objekte", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da se i Vladi i korisnicima veoma žuri, ali da se lokalne zajednice ne mogu pretjerano požurivati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti