Elektronsko izdavanje građevinskih dozvola u RS-u krajem 2019.

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Elektronsko izdavanje građevinskih dozvola u RS-u krajem 2019.

22.01.2019. 08:05 / Izvor: Akta.ba

Preduslovi za izdavanje građevinskih dozvola elektronskim putem biće stvoreni do kraja ove godine, jer je Republika Srpska uspjela da dobije donatorska sredstva za nabavku softvera neophodnog za taj proces, rekla je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić, saopšteno je iz Vlade RS.

Istakla je da je donacija za nabavku softvera za izdavanje e-građevinskih dozvola dobijena u okviru projekta "Poboljšanje poslovnog okruženja i privlačenje investicija na lokalnom nivou - LIFE", koji sprovodi Međunarodna finansijska korporacija koja je članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Velike Britanije. Prema njenim riječima, jedan od najvažnijih preduslova je riješen bez izdvajanja novca iz budžeta Srpske.

"Međunarodna finansijska korporacija će sprovesti postupak nabavke softvera u skladu sa pravilima i smjernicama Svjetske banke. Očekujemo da će krajem ove godine softverska oprema biti instalisana u Data centru Vlade Republike Srpske, nakon čega će se započeti sa testnom fazom primjene", rekla je ministar Golić.

Ministar Golić je dodala da će broj koraka u procesu izdavanja građevinske dozvole biti značajno smanjen, postupak će biti transparentniji i investitorima će donijeti uštede, prostor za korupciju veoma sužen, a sistem predviđa i prekršajne kazne za službena lica koja u postupku prekorače propisane rokove.

"Kod nadležnih institucija se zalažem da sve administrativne takse i naknade koje se sada plaćaju javnim i komunalnim preduzećima budu ukinute, jer se često ista obaveza plaća po više osnova. Ukoliko to bude prihvaćeno plaćala bi se samo renta i naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta", objasnila je Golić.

Prema njenim riječima, u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju čine sve da stvore uslove da sistem što prije profunkcioniše, a osim softvera Svjetska banka će pružiti pomoć i u kreiranju pravnog okvira.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti