Vijesti/ BOSNA I HERCEGOVINA

Elektroprenos BiH: Dogovorena raspodjela dobiti od 6,7 miliona KM

Radi se o neto dobiti ove kompanije i prema odluci Skupštine akcionara, 337.582 KM biće usmjerene za obavezne rezerve, a ostali iznos od 6,4 miliona KM u akumuliranu ili neraspoređenu dobit.

23.07.2014. 09:09 / Izvor: Nezavisne novine

Skupština akcionara "Elektroprenosa BiH" na danas održanoj sjednici u Mostaru donijela je odluku o raspodjeli 6,7 miliona KM.

Radi se o neto dobiti ove kompanije i prema odluci Skupštine akcionara, 337.582 KM biće usmjerene za obavezne rezerve, a ostali iznos od 6,4 miliona KM u akumuliranu ili neraspoređenu dobit.

Takođe, na jučerašnjoj sjednici, kojoj su, pored članova Skupštine odnosno entitetskih premijera Željke Cvijanović i Nermina Nikšića, prisustvovali i Branko Baroš, predsjednik Upravnog odbora "Elektroprenosa BiH", i Matan Žarić, direktor ove kompanije, usvojen je finansijski izvještaj o poslovanju za prošlu godinu i odobrene tri odluke o ulaganjima, čija je vrijednost preko 14,5 miliona KM.

"Dogovorili smo se kako treba da izgleda buduće poslovanje i da usvojimo investicione odluke koje se odnose na modernizaciju cjelokupnog sistema, što će biti realizovano u naredne tri godine. Jedna se investicija odnosi na uspostavljanje jedinstvenog informacionog sistema, a druga na adaptaciju i proširenje zgrade sjedišta "Eletroprenosa", rekla je Cvijanovićeva.

Kada je u pitanju ulaganje u nabavku i uspostavljanje jedinstvenog poslovno-informacionog sistema, ova investicija vrijedna je 7,6 miliona KM, dok će za rekonstrukciju i opremanje poslovne zgrade sjedišta "Elektroprenosa" u Banjaluci biti potrošeno pet miliona KM. Takođe, donesena je odluka o ulaganjima u objekte "Elektroprenosa", čija će vrijednost iznositi oko dva miliona KM

Premijerka RS nakon sjednice rekla je da su već ranije usvojene investicije koje se odnose na jačanje infrastrukture i mreže prenosa, te da se u "Elektroprenosu BiH" mogu očekivati nova radna mjesta.

Ona je naglasila da je nedavno zaposleno 90 ljudi i da je još otvoreno više od 100 radnih mjesta.

"Ići će se u zanavljanje sistema, tako da će ubuduće biti mnogo radnih mjesta, jer je veliki broj radnika stekao uslove za penziju", rekla  je Cvijanovićeva dodajući da je ovo kompanija koja može dobro da posluje i da donosi dobit svojim akcionarima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti