Elektroprivreda BiH i Općina Visoko u CoolHeating projekatu Evropske unije

05.07.2018. 14:04 / Izvor: Akta.ba
Elektroprivreda BiH i Općina Visoko u CoolHeating projekatu Evropske unije

Bosna i Hercegovina, odnosno Općina Visoko i Elektroprivreda BiH ušli su u CoolHeating projekat koji je finansijski podržan kroz Horizont 2020.

Bosna i Hercegovina, odnosno Elektroprivreda BiH i Općina Visoko ušli su u CoolHeating projekat koji je finansijski podržan kroz Horizont 2020. Projekat je finansiran od strane Evroske komisije u okviru programa za istraživanje i razvoj Evroske unije.

Inače, ovo je jedan od prvih projekata finansiranih u okviru programa Horizon 2020 u kojem učestvuju partneri iz BiH.

Elma Redžić iz Sektora za snabdijevanje JP Elektroprivreda BiH kazala je za poslovni portal Akta.ba kako se u okviru ovoga projekta promovišu mali modularni sistemi daljinskog grijanja i hlađenja na bazi obnovljivih izvora energije.

"Osnovni mehanizam je prenos znanja i razmjena iskustava partnera iz zemalja u kojima ovakvi primjeri daljinskog grijanja i hlađenja postoje (Austrija, Danska, Njemačka), te zemalja u kojima su slični primjeri u ovom sektoru manje zastupljeni (Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina)", kazala je Redžić, te pojasnila kako je ciljana općina iz BiH u ovom projektu Visoko, koja je odabrana iz razloga zato što imaju velikih problema sa zagađenjem zraka u zimskom periodu i zbog postojanja velikog broja individualnih ložišta na čvrsta goriva.

"Osnovna ideja je da se individualna ložišta zamijene jednim centralnim sistemom koji bi opskrbio sve te potrošače", dodala je Redžić, te pojasnila kako se za potrebe grijanja na ovom području trenutno koristi gas, a distributivnim gasnim sistemom je pokriven dio grada, te ugalj i drvo u malim individualnim ložištima kao i električna energija.

Kao izvori topline za Općinu Visoko razmatra se daljinsko grijanje na bazi visokoefikasne kogeneracije iz TE Kakanj (druga generacija SDG), pri čemu bi concept koji se razvija u okviru projekta CoolHeating bio komplementarno rješenje (četvrta generacija SDG). Ovaj sistem bi bio instaliran u užem gradskom području, te bi opskrbljivao javne objekte u blizini (škola, bolnica, sportska dvorana), kao i objekte kolektivnog i individualnog stanovanja. Očekivana godišnja proizvodnja sistema sa instaliranim solarnim kolektorima, toplotnim pumpama sa sezonskim spremnikom topline bi bila cca 18GWh, što bi imalo za posljedicu godišnje smanjenje emisija 5000 tCO2.

Ono što je interesantno i što je nedavno istaknuto tokom održavanja Sajma ENERGA u Sarajevu, jeste da je Općina Visoko jako zainteresovana za ovaj projekat.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti