Vijesti

Elektroprivreda BiH i Vjetroenergetika grade 16 vjetroturbina

09.09.2008. 09:20 / Izvor: Fena

Nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju s firmom Energy 3 iz Mostara, jučer su (08.09.2008.), generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić, i generalni direktor privrednog društva Vjetroenergetika BH Mostar Peter Kussmaul, firme koja posjeduje koncesiju za izgradnju i rad 16 vjetroturbina, snage 46 MW, na platou Podveležja, potpisali Memorandum o razumijevanju kojim se predviđa osnivanje zajedničkog privrednog društva (joint venture compani - JVC) u svrhu proizvodnje električne energije.

Memorandumom je predviđeno da firma, pod preliminarnim nazivom EP BiH Wind posluje, kada se potpiše ugovor o osnivanju, sa 67,8 procenata kapitala JP EPBiH i 32,2 posto kapitala Vjetroenergetike BH i bila bi nosilac aktivnosti na izgradnji 16 vjetroturbina.

Da bi se namjere iznesene u Memorandumu što prije realizirale uskoro će biti formiran stručni tim na čijem čelu će biti predstavnik JP EPBiH.

Nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju direktori Jerlagić i Kussmaul razgovarali su i o mogućnostima iskorištavanja vjetroenergije na drugim lokalitetima, čime JP Elektroprivreda BiH, potvrđuje svoje opredjeljenje za korištenje obnovljivih i alternativnih izvora za proizvodnju električne energije, saopćeno je iz JP Elektroprivreda BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti