Elektroprivreda HZHB i Končar- KET potpisali ugovor za revitalizaciju HE Rama

05.04.2011. 16:48 / Izvor: eKapija.ba
Elektroprivreda HZHB i Končar- KET potpisali ugovor za revitalizaciju HE Rama

U sklopu otvaranja 14. međunarodnog sajma gospodarstva "Mostar 2011." potpisan je ugovor za revitalizaciju HE Rama u vrijednosti od 17, 431.969,00 eura između JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar i glavnoga izvođača radova Končar – KET (inženjering za energetiku i transport), priopćeno je iz te Elektroprivrede.

Osim Končara u konzorciju je kao izvođač radova i tvrtka Litostroj Power iz Ljubljane, a ugovoreni poslovi obuhvaćaju revitalizaciju turbina, generatora i ugradnju monitoringa za agregate.

Činu potpisivanja ugovora, nazočilo je, kako se navodi, izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske predvođeno predsjednicom Jadrankom Kosor, te brojni gosti iz zakonodavnoga, političkoga i gospodarskoga života BiH i regije.

Generalni direktor JP Elektroprivrede HZ HB Mato Žarić istaknuo je tom prigodom kako je potpisani ugovor dio ukupne investicije za HE Rama, vrijedne 39.000.000,00 eura.

"Pored Končar – KET-a i Litostroja, tvrtke koje će izvoditi različite poslove još su: Končar Power transformators, Geotehnika i Energocontrol iz Zagreba, Simens Sarajevo, Lahmeyer international GmbH - Njemačka i Stucky iz Švicarske. Financiranje je osigurano kreditnim sredstvima od Njemačke KfW banke, Europske investicijske banke, Svjetske banke, grant sredstvima KfW i Svjetske banke, te vlastitim sredstvima poduzeća. Osim ovoga današnjeg, četiri ugovora smo već ranije potpisali, dok ćemo u sljedećim danima potpisati ugovore s preostalim izvođačima radova", zaključio je direktor Žarić.

U ime glavnog izvođača radova ugovor je potpisao predsjednik Uprave Končara Darinko Bago koji je izrazio zadovoljstvo korektnom poslovnom suradnjom između dvaju poduzeća, te očekivanja da će i ovaj vrlo zahtjevni posao biti uspješno obavljen.

Revitalizacijom HE Rama, koja je u radu od 1968. godine, produljit će se, kako se navodi, njezin životni vijek za sljedećih 25 do 30 godina, povećati stupanj iskorištenja i smanjiti gubitci primjenom najnovije tehnologije. Također i podići na još veću razinu pogonska spremnost HE Rama, a sadašnja snaga pojedinog agregata od 90 MVA povećava se na 100 MVA.

Na današnjoj ceremoniji je izraženo i uvjerenje kako će svi predviđeni poslovi biti pravodobno i kvalitetno obavljeni, sukladno terminskom planu do 2013. godine, na obostrano zadovoljstvo Elektroprivrede HZ HB i izvođača radova, navodi se u priopćenju Javnog poduzeća Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti