Elektroprivreda pregovara sa Siemensom oko isporuke opreme za VE Mesihovina

16.06.2015. 13:51 / Izvor: eKapija.ba
Elektroprivreda pregovara sa Siemensom oko isporuke opreme za VE Mesihovina

Nadam se da bi već naredne godine mogli početi sa montažom opreme za prvu vjetroelektranu Mesihovina, kaže Nikola Krešić, direktor Elektroprivrede HZ HB.

Nikola Krešić, direktor Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne (Elektroprivreda HZ HB), nada se da bi već naredne godine mogli početi sa montažom opreme za prvu vjetroelektranu (VE) ove Elektroprivrede-VE Mesihovina, koja se nalazi kod Tomislavgrada.

''Trenutno vršimo pregovore sa kompanijom Siemens. Nadam se da će oni brzo završiti. Poslije završetka tih pregovora očekujemo potpisivanje ugovora oko isporuke i montaže opreme'', kazao je Krešić za ekapija.ba tijekom predstavljanja ove kompanije na sajmu Energa koji se prošlog tjedna održavao u Tuzli.

U okviru projekta vjetroelektrane Mesihovina u planu je postavljanje ukupno 22 vjetroturbine pojedinačne snage 2,5 megavata, odnosno ukupne snage oko 55 megavata.

Ukupna vrijednost projekta je 78 milijuna eura od čega su 72 milijuna eura kreditna sredstva, a šest milijuna eura vlastita sredstva Elektroprivreda HZ HB.

Osim ovih Elektroprivreda HZ HB planira i izgradnju vjetroelektrane Velika Vlajna kod Mostara i Borova glava između Livna i Tomislavgrada.

U narednom razdoblju, prema Krešićevim riječima, planiraju i izgradnju crpne hidreoelektrane Vrilo instalirane snage 2X 32 megavata koja bila bi smještena u Buškom blatu.

''Dosta investirano u izgradnju novih nisko i srednje naponskih mreža i ugradnju takozvanih pametnih brojila. Već imamo oko 50.000 ugrađenih, a na godišnjoj razini planiramo u idućem razdoblju  još oko 10-15.000 ugrađivati", naveo je on. 

Uvođenjem tih brojila planiraju smanjivati netehničke gubitke a i broj radnika koji su zaposleni na poslovima očitavanja brojila.

Ova Elektroprivreda u svom sastavu ima samo hidroelektrane i jedna su od rijetkih koje su oslonjene samo ovu vrstu energije.

''To nam je u povoljnim hidrološkim godinama prednost a u nepovoljnim nedostatak. Ipak, na razini pet godina ti prednosti i nedostaci se poravnaju'', kaže Krešić.

Što se tiče ostalih projekta trenutno su, kaže nam, na završetku projekta zamjene drugog agregata u HE Rama koji bi u dogledno vrijeme i službeno trebali pustiti u pogon.

Podsjetimo, HE Rama je najznačajnija elektrana Elektroprivrede HZ HB po proizvodnji, dok je  po snazi najznačajnija crpna hidroelektrana Čapljina.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti