ELLA domaća voda se probija na tržište Kine

15.07.2016. 11:28 / Izvor: Akta.ba

Širenje na tržištu doprinosi i stavljanje potpisa Ministra privrede KS na Ugovor kojim Teleoptic dobio koncesiju za izvorište "Vijenac".

Teloptic grupacija i Vlada KS, odnosno Ministarstvo privrede KS, potpisali su danas Ugovor o koncesiji za eksploataciju pitke podzemne vode sa izvorišta "Vilenac" na lokalitetu Blažuj, općina llidža.

Ismet Tica, direktor proizvodnje sokova kaže kako je ovo veliki događaj za ovu kompaniju i kruna truda i rada u zadnjih osam godina.

"Radi se o izvorištu koje je locirano u podnožju planine Igman a potpisivanju Ugovora o koncesiji su prethodila dugogodišnja istraživanja vezana za prostor, kvalitet i kvantitet vode. Samo bušenje je urađeno najsavremenijim metodama, ugrađeni su najkvalitetniji materijali koji se mogu naći na tržištu, nadzor nad radovima su vršili i dalje vrše priznati stručnjaci iz hidrogeološke branše. Sve analize pokazuju da se radi o vodi vrhunskog kvaliteta koja dolazi sa 250 metara dubine", kaže Tica, pojašnjavajući kako je prvi zahtjev za dodjelu koncesije podnešen 2010. godine ali je ugovor potpisan tek dest godina kasnije i to zahvaljujući razumijevanju Vlade Kantona Sarajevo za privredu i njihovoj želji da pomognu privredi i kompanijama koje rade na području Kantona Sarajevo.

Dodaje kako će se voda sa izvorišta "Vilenac" koristit za proizvodnju prirodne izvorske vode ELLA koja je već priznata od strane potrošača na BiH tržištu, za proizvodnju ledenih čajeva ELLA, Sinalco osvježavajućih bezalkoholnih pića, Bona voćnih sokova i nektara kao i Frupi voćnih sirupa.

"Pored namjene za flaširanje i proizvodnju sokova, voda će se koristit i za tehnološke potrebe Milkos mljekare", ističe Tica.

Potpisivanjem Ugovora o koncesiji ostvaren je i zadnji preduslov da se prirodna izvorska voda ELLA prizna od strane Agencije za sigurnost hrane BiH što je opet preduslov da se prizna u zemljama članicama EU.

Kaže kako je shodno navedenom očekivat da će se veoma brzo voda ELLA naći na tržištu EU i Kine.

"Ovih dana  pripremamo jedan kontejner vode koji šaljemo za Kinu. Naše snage ćemo bazirati i na širenje tržišta u EU. Širenjem tržišta će da doprinese rastu zaposlenih, proširenju proizvodnje, novih vrijednosti jer smo dobili jednu domaću vodu i ne moramo piti uvoznu što je doprinos državi i stanovništvu da prestane sa praksom da uvozi voda koju imamo", zaključuje Tica.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić kaže kako su uveli red u ovu oblast koncesija u Kantonu Sarajevo.

"Danas smo imali čast potpisati jedan novi koncesioni ugovor za korištenje pitke vode sa izvorišta 'Vijenac' sa  kompanijimom Teleoptic. Na ovaj način direktno pomažemo domaću privredu. Voda i proizvodi na bazi vode vrlo brzo će ići u izvoz. 60 posto sredstava od koncesione naknade će da ide Općini Ilidža, a 40 posto Vladi Kantona Sarajevo", kazao je ministar Šabić, dodajući kako se nada koncesionim naknadama iz hotelijerstava, industrije, prostora...

Kaže kako će KS nastojati da smanji rok za izdavanje koncesija na šest mjeseci kako bi  investitori što manje čekali.

Inače Ugovor o koncesiji je potpisan na period od 30 godina sa pravom zahvata od 101/s.

Teloptic grupacija je domaća kompanija sa preko 500 zaposlenih i 100% u domaćem vlasništvu u sklopu koje posluje Sarajevska mljekara Milkos koja će potpisivanjem ugovora o koncesiji stvoriti preduslove za dodatno širenje i zapošljavanje.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti