Emin Hodžić i Adnan Mujić nagrađeni za najbolji startup projekt

22.05.2014. 09:26 / Izvor: eKapija.ba
Emin Hodžić i Adnan Mujić nagrađeni za najbolji startup projekt
OTVORI GALERIJU

Proteklog vikenda je sarajevski HUB387 bio domaćin međunarodne konferencije #SarajevoFTW. Prvog dan konferencije održano je natjecanje startup projekata koje je ocjenjivao međunarodni žiri.

Proteklog vikenda je sarajevski HUB387 bio domaćin međunarodne konferencije #SarajevoFTW. Prvog dan konferencije održano je natjecanje startup projekata koje je ocjenjivao međunarodni žiri.

Pobjednici pitch takmičenja su 16-godišnji Emin Hodžić i 17-godišnji Adnan Mujić, sa svojim projektom Light Docs. Hodžić i Mujić su inače članovi sarajevskog BIZOO akcelerator programa koji je podržan od strane USAID-a. Njihova nagrada je odlazak u London, gdje će predstavljati svoj projekt na prestižnom Startup Alleyu koji je dio TechCrunch Disrupta u Londonu.

Na drugom mjestu je bio projekt YuTransfer, a na trećem Live Good.

Članovi žirija koji su ocjenjivali neke od najvećih profesionalaca evropske startup scene su bili: Mike Butcher (Tech Crunch), Andrew Shannon (Startupbootcamp), Tobias Stone (University of Huddersfield), Edin Saračević (HUB387), Vitaly M. Golomb (Ceed Valley Ventures, 500startups) te Ivan Brezak Brkan (Netokracija).

Oni su također razgovarali s mladim poduzetnicima koji su ušli u uži krug, te im dali savjete i veoma korisne povratne informacije.

"Ovaj događaj će da postavi Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu na svjetsku IT mapu,", izjavio je Mike Butcher, glavni i odgovorni urednik prestižnog portala za Startup novosti - TechCrunch, povodom konferencije #SarajevoFTW.

Cilj ovog skupa bio je promoviranje i podsticanje poduzetništva i investicija u Istočnoj i Jugoistočnoj Europi.  Uz sarajevski HUB387, u organizaciji ovog događaja učestvuju partneri: Sida, USAID, BIZOO, Startupbootcamp Berlin, Netokracija, Teres Capital i Application Developers Alliance.

Osim poticaja mladim startup poduzetnicima, konferencija se bavila i pitanjima kako izgraditi lokalnu infrastrukturu koja podržava startup ekonomiju, te kako investirati u tehnologiju u BiH.

Nina Rawal, iz švedskog investicionog fonda Industrifonden je dodijelila nagrade za pobjednike "The Challenge-a", dok su Thomas Rojas ispred USAID-a, kao i Hamdija Jusufagić, glavni i odgovorni direktor švedskog System Verificationa, izjavili svoju podršku lokalnoj IT zajednici.

"Jak ekosistem podrške za mlade poduzetnike automatski privlači investitore, zato je važno da ujedinite snage", rekao je Tobias Stone koji naglašava da su inicijative poput sarajevskog BIZOO-a i HUB-a 387 krucijalne za smanjenje nezaposlenosti među mladima i stvaranje novih prilika za radna mjesta.

HUB387, domaćin ovog događaja, je prvi tehnološki park u centru Sarajeva. Od jeseni 2013, kada je otvoren, postao je dom za više od 14 IT kompanija. Koncept HUB387 je okupljanje regionalne IT komune s ciljem izgradnje potentnijeg IT ekosistema, pospješujući saradnju, inkubaciju i brzi transfer znanja, kao i stvaranje klime koja ohrabruje inovacije i poduzetništvo.

Photo: Vanja Cerimagic

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti