Emirati sutra otvaraju granice s Katarom

08.01.2021. 13:23 / Izvor: Fena
Emirati sutra otvaraju granice s Katarom

UAE će početi ukidati sve mjere poduzete protiv Katara nakon što je prošle sedmice potpisana deklaracija AlUla na samitu GCC-a.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su najavili ponovno otvaranje svih zračnih, pomorskih i kopnenih granica s Katarom od subote, 9. januara, izvijestila je danas službena novinska agencija WAM.

UAE će početi ukidati sve mjere poduzete protiv Katara nakon što je prošle sedmice potpisana deklaracija AlUla na samitu GCC-a, rekao je podsekretar ministarstva vanjskih poslova UAE Khalid Abdullah Belhoul.

Također je rekao da će sve luke biti otvorene za dolazni i odlazni promet, te da su nadležne vlasti u UAE-u obaviještene o novim mjerama, javlja Al Arabiya.

U četvrtak je državni ministar vanjskih poslova UAE Anwar Gargash najavio da bi trgovina i transport mogli biti nastavljeni između Katara i zemalja koje su ga bojkotirale u roku od sedmicu dana.

" Mjere koje će se provesti u roku od sedmicu dana uključuju mjere od kojih će koristiti imati aviokompanije, brodarstvo i trgovine", rekao je novinarima ministar UAE Anwar Gargash.

Međutim, druga pitanja poput obnavljanja punih diplomatskih odnosa i turskog prisustva u Zaljevu morat će trajati duže, rekao je zvaničnik.

" Neke probleme je lakše riješiti, a za druge će trebati više vremena", dodao je on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti