EMT lansira na bh. tržište proizvod za motivaciju i mjerenje učinaka radnika

30.10.2018. 08:13 / Izvor: Akta.ba
EMT lansira na bh. tržište proizvod za motivaciju i mjerenje učinaka radnika

Redovno praćenje efikasnosti i kvaliteta uposlenika jedan je od ključnih faktora održavanja visokog kvaliteta rada kompanije.

Redovno praćenje efikasnosti i kvaliteta uposlenika jedan je od ključnih faktora održavanja visokog kvaliteta rada kompanije. U novije vrijeme kompanije su na tržištu sve više orijentirane na ostvarivanje profita, a kako su zaposlenici ti koji svojim angažmanom i radom uveliko doprinose pozitivnom ili negativnom trendu poslovanja,  fokus menadžera je danas više nego ikad usmjeren upravo na njih. 

Kako bi menadžeri uspješno razvijali svoje zaposlenike, uvedeni su brojni modeli mjerenja uspješnosti radne učinkovitosti. Nakon deset godina poslovanja u svojoj osnovnoj djelatnosti, a to pumpni sistemi, automatizacija i procesna oprema, EMTelektro inženjering d.o.o. Brčko, razvio je Poslovni sistem EMT odnosno softver u kojem obavljaju sve poslovne procese unutar firme.

Kao posjedica iskustva, rada i usavršavanja poslovanja došla je ideja o softweru koji će u narednom periodu biti predstavljen na tržištu pod okriljem nove firme koju EMTelektro planira osnovati.

"To je alat za sve ljude koji se bave vođenjem firme tj. za menadžere, a namijenjeni su za motivaciju radnika i mjerenje njihovih učinaka. Softver je implementiran u dvije firme i do sada nije bio namijenjen za prodaju. U 2019. godini planiramo da proizvod ponudimo malim i srednjim preduzećima", kazao je za portal Akta.ba Miloš Dujković, zamjenik direktor EMT.

Sistem se, dodaje on, pokazao veoma učinkovitim, a njih je doveo do ovdje gdje su sada. Podsjećanja radi, firmu su prije 10 godina pokrenula dva prijatelja sa 2.000 KM i nisu imali izbora da propadnu. Tako je softver i nastao iz dva motiva. 

EFEKAT VIŠKA RADNIKA 

"Jedan od motiva je da nas četvorica, koji smo tada radili, uz taj softver imamo efekat kao da nas je petero i na taj način imamo besplatnog radnika", objašnjava Dujković. 

Drugi motiv je nastao iz još zanimljivijeg razloga, a to je sve učestalija rečenica «Niko mi nije rekao». 

"Htjeli smo naći neko rješenje za to i proizvod je sigurno vrijedan pažnje jer na realan inženjerski način prikazuje kako se radi posao. Nastao je iz iskustva u poslovanju u kojem su obuhvaćeni svi procesi i sve je propraćeno tom podrškom", ističe on.

Siniša Dabić, direktor EMTelektro kaže da menadžeri koji vode firmu uvijek imaju problem i razmišljanje kako vrednovati radnika i koliko je to efikasno.

"Tako smo našli modem da se vrednuje norma sati. Konkretno kod prodavca razlika u cijeni, a kod inženjera prodajni radni sat koji označava vrijeme koje je naplaćeno. Da li će on raditi duplo duže, ili duplo kraće, ta je sloboda na radniku. Bitno je da ima mogućnost da zaradi ako je efikasan, sistematičan i organizovan", naglašava Dabić.

Softver bilježi sve zadatke koje je neko delegirao, šta se trenutno radi, a šta je završeno. To nešto što je završeno, možda je početak nečijeg novog radnog mjesta.

"Time smo željeli da razdvojimo priču i to je ono što se sviđa svim menadžerima, a to je da se na kraju mjeseca mjeri čist učinak i bez umalo sumnje vrši pozitivna selekcija", navodi on, dodajući da je osnovni modul programa posebno primjenjiv u firmama koje se bave prodajom. 

Inače, inženjering, proizvodnja i prodaja osnovne su djelatnosti firme EMTelektro inženjering d.o.o. Brčko. Bave se projektovanjem u oblasti elektromotornih pogona, proizvodnjom upravljačkih ormara i hidrostanica i prodajom gotovih rješenja i komponenti. 

Iza sebe imaju veliki broj referenci u tim oblastima, a njihovi strateški parteri su: KSB, SIEMENS I DANFOSS. 

U posljednjih deset godina postigli su značajne pomake na razvoju organizacione strukture, preselili su se na atraktivnu lokaciju, pojačali infrastrukturu, kadrovski se proširili, dobili certifikat kvaliteta ISO 9001:2008, ispunili sve uslove da svoje proizvode označe znakom CE, te završili proces rebrendinga.

Iza njih je značajan broj realizovanih kompleksnih projekata iz oblasti automatizacije industrijskih postrojenja, kao i niz projekata iz oblasti vodosnabdijevanja i odvodnje.

Trenutno učestvuju kao podizvođač mađarskoj firmi u izgradnji fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Laktašima, zatim realizaciju projekta kišni kolektor za Opštinu Doboj, kao i redovne isporuke.

"Uglavnom smo prisutni na tržištu Bosne i Hercegovine, iako je bilo projekata na tržištu Belgije, Slovenije, Hrvatske, Austrije. Kada su kupci u pitanju, mi smo sada na jednom nivou kada su promet i prihod u skladu sa našim troškovima, i tu nema nekih većih turbulencija", kaže nam Dujković. 

ZADRŽATI STABILNOST I KONTINUITET​​

Ovu godinu EMTelektro završava sa prometom od oko pet miliona KM, što je za deset godina rada ogroman skok. 

"To smatramo uspjehom i od toga polazimo kada želimo da prodamo taj novi proizvod. Dakle, da na sopstvenom primjeru, odnosno primjeru EMT-a i njegovoj organizaciji, pokažemo primjer uspjeha", navodi naš sagovornik.

Shodno tome, postavili su sebi ambiociozne ciljeve koji podrazumijevaju nastavak trenda rasta proizvodnje i prodaje kao i širenje mreže kupaca na tržištu Evropske unije.

"Plan nam je da firma zadrži svoj kontinuitet, dakle bez naglog rasta koji ne možemo organizaciono ispratiti. Cilj nam je ostvariti stabilnost što je ujedno i najteža stvar", zaključuje Dujković.

Na poziv organizacija kompanija EMTelektro inženjering ove je godine prvi put učestvovala na sajmu RENEXPO BiH koji je održan u Sarajevu. Miloš Dujković, zamjenik direktora kazao je da su zadovoljni učešćem jer se radi o usko specijaliziranom sajmu. "Vjerujemo da će neko od izlagača prepoznati potencijal naše firme i na taj unaprijedili naše poslove", ​kazao je on.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti