Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Endrit Šalja: Carinske stope za BiH i Srbiju ostaju na snazi

06.12.2018. 08:49 / Izvor: SRNA

Ministar trgovine i industrije u Vladi Kosova Endrit Šalja rekao je na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima Svjetske banke da će carinske stope od 100 posto na robu iz /centralne/ Srbije i BiH ostati na snazi sve do postizanja sveobuhvatnog sporazuma između Beograda i Prištine.

Šalja je naveo da Vlada nudi pomoć kosovskim privrednicima, malim i srednjim preduzećima, da se uvozom nadomjesti roba koja je na ovo tržište uvožena iz Srbije i BiH.

"Vlada Kosova je suverena, nezavisna, ima sopstvenu politiku i poštovat će svoje odluke", rekao je Šalja.

On je naveo da je Priština, od potpisivanja Cefta sporazuma, ulagala više prigovora i žalbi "na politiku Srbije kojom su kosovskim proizvođačima i privrednicima nametane barijere".

Šalja je predstavio petogodišnji projekat koji podrazumijeva unapređenje tržišta Kosova, bolju snabdjevenost i stvaranje boljih izvoznih uslova za mala i srednja preduzeća, posebno u dijelu koji se odnosi na obezbjeđivanje validnih izvoznih deklaracija. 

Vlada Kosova donijela je 21. novembra odluku o uvođenju carina od 100 posto na proizvode iz BiH i centralne Srbije "da bi zaštitila vitalne interese", nakon što su dan ranije BiH i Srbija glasale protiv prijema Prištine u Interpol.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti