Energetska efikasnost jednostavan recept za nova radna mjesta i uštede

15.10.2015. 22:11 / Izvor: Akta.ba
Energetska efikasnost jednostavan recept za nova radna mjesta i uštede
OTVORI GALERIJU

U Žeču je uspješno zavšen Drugi Gospodarski forum na kojem su predstavljeni projekti investiranja u sektor energije, energetske učinkovitosti kao generatora novih radnih mjesta i iskorištavanja biomase.

U Žeču je uspješno zavšen Drugi Gospodarski forum na kojem su između ostalog predstavljeni projekti investiranja u sektor energije, energetske učinkovitosti kao generatora novih radnih mjesta i iskorištavanja biomase.

Zamjenik direktora USAID (EIA) Mak Kamenica kazao je kako projekta USAID-a koji se odnosi na investiranje u sektor energije je fokusiran na identifikaciju i uklanjanje prepreka za investiranje u sektor energije.

"Projekat je petogodišnji, a mi smo u prvoj godini realizacije. Lokalne zajednice i firme koje najbolje pripreme svoj mehanizam će imati najbolju korist", kazao je Kamenica, te dodao kako je potencijal obligacionih šema u BiH na godišnjem nivou 85 miliona KM koje direktno idu u nova zapošljavanja, u sektor proizvodnje, materijal i opremu, stambene objekte, odnosno firme koje će sve to provesti u dijelo.

Inače, glavni cilj USAID-ovog projekta "Investiranje u sektor energije" je da pomogne BiH da privuče investicije i otvori nova radna mjesta u sektoru energije.

U panel diskusiji na temu „Energetska efikasnot kao motiv i mogućnost za smanjenje troškova za smanjenje troškova i podizanja konkurentnosti preduzeća govorili su: Goran Krstović, EE ekspert Njemačke organizacije za međunarodne odnose i saradnju GIZ, Petar Gvero, prof. ekspert, profesor energetike na Mašinskom fakultetu Banja Luka, Zdenko Antunović ispred Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Mario Derajić iz kompanije Fratello Trade.

Svoj doprinos današnjem Gospodarskom forumu u Žepču dalo je i Veleposlanstvo RH u BiH, AHK, Njemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Federalno ministarstvo prostornog uređenja i mnoge bh. kompanije.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti