Energetska efikasnost novi trend u peradarstvu

22.11.2018. 08:39 / Izvor: Akta.ba
Energetska efikasnost novi trend u peradarstvu

Za 22 godine svog postojanja kompanija "Poljovet" je izrasla u jednu od vodećih kompanija u poljoprivrednom sektoru gradačačke regije

Za 22 godine svog postojanja kompanija "Poljovet" je izrasla u jednu od vodećih kompanija u poljoprivrednom sektoru gradačačke regije, te danas zapošljava 40 radnika u nekoliko različitih organizacionih jedinica.

Tehnički direktor Dragoslav Baković naveo je da ta kompanija bilježi rast u proizvodnji, prometu i distribuciji jednodnevnih pilića iz vlastite valionice.

"Kada je puštena u pogon 2003., imala je kapacitet od 4.000.000 jajnih mjesta na nivou godine, da bi danas, nakon dvokratnog proširenja kapaciteta, kapacitet valionice iznosio 8.000.000 jajnih mjesta na nivou godine", pojasnio je Baković.

Iz želje za poboljšanjem kvaliteta pilića, 2008. započeli su sa eksploatacijom roditeljskih jata teške linije kapaciteta 10.000 roditelja u novoizgrađenoj suvremenoj farmi u Srnicama, a 2015. kompanija gradi još jednu farmu roditeljskih jata kapaciteta 12.000 roditelja teške linije.

Kao potvrda ispunjenja najviših zahtjeva kvaliteta i sigurnosti hrane su i certificirani standardi ISO 9001 i HACCP. Ponosni su i na zgradu na Ormanici sa moderno opremljenim skladišnim kapacitetima na više od 1.800 kvadratnih metara, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II Projekta.

"Kao veliki potrošač električne energije, veoma nam je bitno da budemo energetski efikasni. Zbog toga smo prošle godine odlučili finansirati novi projekt implementacije solarnih panela s pogonom i opremom koja nam omogućava da ih koristimo za grijanje vode koju koristimo u proizvodnji jednodnevnih pilića. Ne samo da direktno smanjujemo troškove električne energije već povećavamo i našu konkuretnost na tržištu sa pilićima proizvedenim po povoljnijim cijenama, kao i pilićima koji su proizvedeni uz minimalan uticaj na okoliš", dodao je Baković.

Istakao je da se proizvodnja rasplodnih jaja i jednodnevnih brojlerskih pilića odvija u cjelovitoj zaokruženoj proizvodnji.

"Nakon useljaja jednodnevnih pilića roditeljske linije porijeklom iz Njemačke Cobb-500, kreće odgoj na našoj farmi matičnog jata u trajanju od 23 sedmice, u strogo kontrolisanim uslovima biosigurnosti, temperature i drugih ambijentalnih faktora. Odgoj, ishranu i zdravstveno stanje jata prati veterinarska služba po standardima dobre proizvođačke prakse. Poslije odgoja kreće proces eksploatacije matičnog jata. Proizvedena jaja se dalje inkubiraju u našem inkubatoru, te nakon procesa inkubacije se vrši distribucija jednodnevnih brojlera za tov na lokalnim farmama", pojasnio je Baković.

"Poljovet" je nedavno osvojio nagradu COBB Germany za izuzetne rezultate u proizvodnji za regiju Evrope, Azije i Afrike. Trenutni projekti koji su fazi realizacije je izgradnja vlastitih silosa kapaciteta 750 tona za skladištenje žitarica iz vlastite proizvodnje da bi osigurali kvalitetnu ishranu tokom cijele godine i povećanje kapaciteta solarnih panela. Proširenje kapaciteta inkubatorske stanice, opremanje proizvodnih pogona i nabavka opreme kompatibilne sa solarnim panelima su aktivnosti realizirane i kroz podršku USAID/Sweden FARMA II Projekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti