Energetska zajednica prekinula pregovore sa BiH zbog Bloka 7

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Energetska zajednica prekinula pregovore sa BiH zbog Bloka 7

08.12.2019. 20:27 / Izvor: Akta.ba

Sekretarijat Energetske zajednice i predstavnici Federacije BiH nisu postigli dogovor u vezi sa sporom oko garancija datih za izgradnju Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, saopšteno je iz Energetske zajednice uz pojašnjenje da su prošle sedmice pregovori sa predstavnicima FBiH o planiranoj izgradnji Bloka 7 prekinuti bez dogovora.

Kkoa navode iz Energetske zajednice pregovori su postali uzaludni nakon što je federalna ministrica finansija 19. novembra potpisala ugovor o garanciji bez prethodnog pojašnjenja o poštivanju pravila Energetske zajednice o državnoj pomoći .

Podsjećaju da je na zahtjev FBiH, Sekretarijat 31. jula ove godine pristao istražiti mogućnosti za rješavanje spora s BiH u vezi s državnom garancijom koju je u ime FBiH izdalo Federalno ministarstvo financija.

Naglasili su da garancija osigurava kredit kineske banke Javnom preduzeću Elektroprivreda BiH, što je preduslov za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla.

Kako ističu, Sekretarijat Energetske zajednice BiH pokrenuo je spor otvorenim pismom u slučaju protiv BiH u vezi sa garancijama datih za izgradnju novog bloka.

Sekretarijat je mišljenja da je odluka Vijeća za državnu pomoć BiH od 23. jula 2018. godine, koje smatra da garancija ne uključuje bilo kakvu državnu pomoć, donesena suprotno važećim pravilima Energetske zajednice.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti