Energetske, ekološke, ekonomske bilance u WWTP Mostar

28.11.2016. 08:40 / Izvor: Akta.ba
Energetske, ekološke, ekonomske bilance u WWTP Mostar

U Agenciji za vodno područje Jadranskog mora firma GRIZELJ prezentirala je bilance energetskih, ekoloških i ekonomskih benefita iz pročistača otpadnih voda.

S obzirom da je u realizaciji projekat izgradnje kanalizacione mreže i pročistača kanalizacionih voda grada Mostara,  bitan faktor u konačnici je ekološki prihvatljivo zbrinjavanje procijednog mulja koji će se izdvajati u UPOV-u sukladno EU Direktivama i lokalnim zakonima.

U Agenciji za vodno područje Jadranskog mora sa sjedištem u Mostaru firma GRIZELJ prezentirala je bilance energetskih, ekoloških i ekonomskih benefita iz pročistača otpadnih voda s ciljem zadovoljenja održivog razvoja i cirkularne ekonomije kroz energetsku efikasnost, korištenje mulja kao obnovljivog izvora energije i smanjenje ekološkog opterećenja prirode i okoliša.  

Vlastiti razvoj visokih tehnologija (High technology Hightech) i Know how kroz selektivnu primjenu EU Direktiva u tretmanu procijednog komunalnog mulja, mulja iz septičkih (crnih) jama, mulja iz separatora benzinskih pumpi i mulja iz uličnih slivnika, uz zadovoljenje humanih, ekoloških, zdravstvenih, sanitarno – higijenskih aspekata u zaštiti zraka, vode i tla - imperativ su u prezentiranoj opremi firme GRIZELJ.  

Prezentacija je dala mnoga rješenja i pojasnila dvoumice u tehnikama i tehnologijama u ekološkom i energetskom postupanju sa muljem, sa odgovorima o kapacitetu postrojenja, procjenama kolike su  investicije, troškovi  tretmana mulja, broj i plaće uposlenih, troškovi energenata i ekonomski benefit-profit kroz isplativost i rok otplate investicije.

U prezentaciji su aktivno učešće uzeli uposlenici Agencije za vodno područje Jadranskog mora, uposlenici Vodovoda Mostar i implementatori projekta PIT Mostar, koji su kroz uspješnu diskusiju tokom i poslije prezentacije komentirali i tražili pojašnjenja, na što su dobili konkretne odgovore.

"Ponuđena rješenja tretmana mulja su u skladu sa EU Direktivama, EN, lokalnim zakonima, odlukama i pravilnicima kroz mjere sigurnosti i osiguranje održivog razvoja, bez poskupljenja naknade za odvodnju fekalnih voda", pojasnio je Tomislav Grizelj.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti