Energetski intenzitet BiH 20 puta veći od svjetskog prosjeka

26.09.2019. 14:44 / Izvor: Akta.ba
Energetski intenzitet BiH 20 puta veći od svjetskog prosjeka

Govoreći o energetskom sektoru u Federaciji BiH, navodi da je donesena okvirna Energetska strategija do 2035. godine, kao i set energetskih zakona na nivou FBiH.

BiH je jedna od rijetkih zemalja koja se može pohvaliti potencijalima kada su u pitanju obnovljivi izvori energije. Posebno je bogata prirodnim i vodnim resursima, istakla je Minela Pita, ispred Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na VII Savjetovanju o energetici koje se danas i sutra održava u Sarajevu.

Prema njenim riječima, jako je bitno da Bosna i Hercegovina pronađe pravi put koji će joj omogućiti da iskoristi značajne potencijale koje imamo u energetskom sektoru, te izvrši neophodne reforme energetskog sektora koja treba da znači sigurnije, čišće i bolje snabdijevanje energentima za bh. građane.

"Mi smo sada na početku jednog kompleksnog procesa u kojem trebamo da usaglasimo svoje zakonodavstvo, implementiramo evropske standarade i da donesemo ključne dokumente koji će nam otvoriti mogućnosti da u potpunosti iskoristimo naše značajne potencijale", naglasila je Pita.

S tim u vezi, kaže da je neophodno da se u BiH što prije implementiraju preostale obaveze iz Ugovora o uspostavi Energetske zajednice. 


 
Ističe da je energetski intenzitet Bosne i Hercegovine 20 puta veći od svjetskog prosjeka, dok većina javnih objekata troši tri puta više energije nego što je to prosjek u Evropskoj uniji.

S toga je u toku izrada sveobuhvatnog prijedloga za reformu sistema posticaja za oblast OIE koji je zasnovan na poboljšanju, ekonomičnosti i tržišnim integracijama obnovljivih izvora energije.

U nastavku Savjetovanja govorio je Halko Balavac, pomoćnik ministra za energiju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije. Kako je kazao, današnje savjetovanje je jedna bitna platforma za diskusiju o proizvodima energije.

"Ovakav skup je dobrodošao u BiH. Nadam se da će doprinijeti povezivanju ljudi sa inovativnim idejama kao i razmjeni iskustava u primjeni rješenja", istakao je on.

Bjelavac je također potvrdio da je energetski intenzitet BiH veći od svih prosjeka, što je jedan od indikatora da postoji prostor i potencijal za unapređenje i pobošljanje energetske efikasnosti na koje ovo ministarstvo računa.

Govoreći o energetskom sektoru u Federaciji BiH, navodi da je donesena okvirna Energetska strategija do 2035. godine, kao i set energetskih zakona na nivou FBiH.

Inače, sutra, drugog dana Savjetovanja planiran je nastavak izlaganja stručnih radova. Govorit će se o građanskoj energiji, zelenoj infrastrukturi i odživim energetskim rješenjima. Također, biće govora i o implementaciji EE u sektoru zgradarstva u BiH, dok će prilikom svečanog zatvaranja biti proglašenje dobitnik i dodjela e-skutera.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti