Energetski projekti teški pet milijardi eura u RS

15.12.2012. 09:10 / Izvor: Nezavisne novine
Energetski projekti teški pet milijardi eura u RS

U toku realizacija više projekata, među kojima su TE u Stanarima i Ugljeviku, te hidroelektrane na Drini.

 

energetikaU RS se u oblasti energetike trenutno realizuju projekti vrijedni tri milijarde eura, a procjenjuje se da njihova vrijednost može dostići i pet milijardi evra, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS, na konferenciji "Stanje i perspektive razvoja energetskog sektora RS", koju je u Tesliću organizovalo Udruženje ekonomista RS - SWOT. On je u uvodnom obraćanju učesnicima skupa rekao da je u RS u raznim fazama realizacija više energetskih projekata, među kojima su termoelektrane u Stanarima i Ugljeviku, te hidroenergetski projekti na Drini.

Dodik je naveo kako je dobio informaciju da je Kineska razvojna banka uplatila prvu tranšu za izgradnju termelektrane u Stanarima, čiji je investitor kompanija EFT, tako da bi njena izgradnja trebalo da počne čim se za to stvore vremenski uslovi. Naglasio je, takođe, značaj gasovoda "Južni tok" i najavio da bi u februaru 2013. u RS trebalo da dođe delegacija ruskog Gazproma u cilju osnivanja zajedničke firme RS i ove ruske državne kompanije. Prema njegovim riječima, Gazprom banka će finansirati gradnju dijela "Južnog toka" kroz RS, što čini izvjesnom realizaciju te investicije.

Dodik je rekao da je, pored plana gradnje sekundarne gasovodne mreže širom RS za potrebe gasifikacije gradova i sela, bitno i to što će značajan dio privrede preći na ovaj energent. Iznio je i mogućnost da će krak "Južnog toka" ići i u FBiH, a vjerovatno i prema Hrvatskoj, koja nije ušla kao magistralna zemlja u ovaj veliki europski projekat. 

Istakavši da je Elektroprivreda RS stabilizovana i da za razliku od ranijih godina konstantno bilježi pozitivne rezultate, Dodik je naglasio da se pokazala ispravnom odluka da se ne uđe u privatizaciju energetskog sektora. "U odnosu na Hrvatsku, kod nas je energija jeftinija za više od 45 odsto, što u privredi pojačava konkurentsku prednost i sposobnost. Mi smo svjesni tog sektora i želimo da napravimo najbolje moguće planove i najbolja moguća kretanja", poručio je Dodik.

Istakao je da su vlasti RS opredijeljene da se angažuje veći broj investitora kako bi se iskoristili izvori koji će povećati energetsku efikasnost i stabilnost RS, te poboljšali domaći potencijali u razmjeni s okruženjem. Željko Kovačević, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, kazao je da RS ima ogromne hidropotencijale, te da je kroz izgradnju hidro i termo elektrana pogodan trenutak za intenziviranje njenog privrednog razvoja.

"Razmjena mišljenja na konferenciji u Tesliću sigurno će doprinijeti odabiru najboljih pravaca u razvoju energetskog sektora RS", rekao je Kovačević. Goran Račić, predsjednik Skupštine Udruženja ekonomista RS - SWOT, rekao je da je Strategija razvoja energetike RS do 2030. godine dobra podloga za očuvanje i razvoj domaćeg energetskog sektora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti