Energoinvest dobio posao u Sjevernoj Makedoniji vrijedan 17,3 miliona eura

10.02.2020. 13:46 / Izvor: Akta.ba
Energoinvest dobio posao u Sjevernoj Makedoniji vrijedan 17,3 miliona eura

Riječ je o ugovoru koji se odnosi na izgradnju dalekovoda 400 kV i predstavlja važan projekat za MEPSO.

Energoinvest d.d. – Sarajevo i Operater prijenosnog elektroenergetskog sistema Sjeverne Makedonije (MEPSO) potpisali su u petak, 7. februara u Skopju ugovor vrijedan 17,3 miliona eura.  

Uz delegacije potpisnika, koje su predvodili direktor Energoinvesta, Bisera Hadžialjević i u ime MEPSO-a generalni direktor Eva Shukleva, ceremoniji potpisivanja su prisustvovali i premijer Vlade Republike Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski, resorni ministar te ostali predstavnici Vlade i predstavnici Sobranja Sjeverne Makedonije.

Riječ je o ugovoru koji se odnosi na izgradnju dalekovoda 400 kV i predstavlja važan projekat za MEPSO, jer će omogućiti međunarodnu konekciju između Sjeverne Makedonije i Albanije.

"Energoinvest će ovaj projekat raditi po sistemu "ključ u ruke" (turn-key project), što znači da naša kompanija izvodi projektovanje, nabavku opreme, isporuku, izvođenje radova, ispitivanje i puštanje pod napondalekovoda 400 kV koji ide od trafostanice  Bitola 2 (400/110 kV), preko trafostanice  Ohrid (400/110 kV) do Makedonsko/Albanske granice.  Rok za izgradnju  ovog projekta  je 30 mjeseci", naveli su.

Predmetni projekat finansira Evropska razvojna banka (EBRD) i dio je velikog energetskog infrastrukurnog projekta u Evropi (Energy infrastructure project - Corridor 8) koji treba da poveže Albaniju i Sjevernu Makedoniju sa mrežom mediteranskih i drugi evropskih zemalja. 

"Važno je istaći da je naša kompanija dobila ovaj posao na međunarodnom tenderu u konkurenciji najvećih firmi iz ove oblasti. Dobijanjem ugovora poput ovog u Sjevernoj Makedoniji i projektima koji već realizuje naša kompanija u Albaniji, potvrđuje da Energoinvest ima potencijala i može uspješno raditi najzahtjevnije projekte, a sa druge strane otvara mogućnost za učešće na novim poslovima u regionu", saopćeno je iz ove kompanije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti