Energoinvest: Nemamo offshore račune i kompanije, ne znamo šta su radile prethodne uprave

05.10.2021. 14:55 / Izvor: Akta.ba
Energoinvest: Nemamo offshore račune i kompanije, ne znamo šta su radile prethodne uprave

Energoinvest, kako dodaju, ima račune u zemljama u kojima realizuje poslove, ali je svaki od njih registrovan putem nadležnih ministarstava.

Energoinvest d.d. nema nikakvih vlasitih "offshore" kompanija niti "offshore" računa bilo gdje u svijetu, saoćeno je iz ove kompanije vezano za informacije i povezivanje Energoinvesta sa aferom Pandora papiri u kojima je objavljeno da su uplatili 3,6 miliona eura offshore firmi za dobijanje posla na izgradnji dalekovoda između Albanije i Kosova.

Energoinvest, kako dodaju, ima račune u zemljama u kojima realizuje poslove, ali je svaki od njih registrovan putem nadležnih ministarstava i za njih je dobijeno odobrenje, za naplatu i držanje sredstava.

Što se tiče plaćanja drugim kompanijama, koji su u određenim periodima i na određenim projektima bili partneri,  dobavljači, izvođači,  isporučioci  usluga i slično, koje na realizaciji kompleksnih poslova Energoinvest ima na desetine, jasno je da Energoinvest nema kontrolu niti može uticati na poslovnu strategiju i odluke o bankovnim računima drugih kompanija sa kojima sarađuje, dodaju iz Energoinvesta.

"Vezano za konkretnu informaciju, a s obzirom da se navodni poslovni aranžman dešavao prije više od osam godina u vremenu drugih uprava Energoinvesta i periodu kada je Energoinvest realizovao projekte u Libiji, Alžiru, Iraku, Albaniji, Srbiji ,Makedoniji i Crnoj Gori, više informacija ćemo imati i moći saopštiti nakon detaljnog  uvida u poslovno- finasijsku arhivu iz navedenog perioda", navode iz  Energoinvesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti