Energopetrol dobio saglasnost INA-MOL-a za istraživanje nafte u Iranu i Libiji

30.04.2008. 10:53 / Izvor: Oslobođenje
Energopetrol dobio saglasnost INA-MOL-a za istraživanje nafte u Iranu i Libiji

Sarajevski Energopetrol će, zajedno sa naftnim kompanijama MOL i INA, nastupiti u Iranu, Libiji i drugim zemljama u oblasti istraživanja nafte i plina, najavio je Franjo Božić, direktor Energopetrola.

Prema njegovim riječima, Energopetrol je dobio saglasnost od Uprava MOL-a i INA-e za ovakav angažman, a odobrenje da se sarajevska naftna kompanija bavi ovakvom djelatnošću stiglo je i od federalnog Ministarstva industrije, energije i rudarstva.

“INA je pretprošle sedmice potpisala koncesiju za dva naftna polja u Iranu. Mi se trudimo da Energopetrol bude nositelj dijela poslova na tom naftnom i plinskom polju. Sukladno tome, u vrlo skorom vremenu počećemo edukaciju uposlenika koji su za zainteresirani za ove poslove“, kazao je Božić.

Direktor Energopetrola je dodao i da su u toku pregovori o zajedničkom nastupu na trećim tržištima sa Vladom Federacije BiH i Energoinvestom, koji ima značajne ugovorene poslove u Libiji.

Na taj način bi saradnja osim istraživanja nafte i plina obuhvatala i izgradnju i rekonstrukciju rafinerija, naftovoda i plinovoda.

- Energoinvest je svojevremeno izgradio kompletnu brodsku Rafineriju, rekonstruirao rafineriju u Rijeci i s obzirom na blizinu i našu povezanost, nema razloga da se ta saradnja ne obnovi, kazao je Božić. Osim, u Iranu i Libiji kompanije INA I MOL bave se istraživanjima nafte, plina u Siriji, Egiptu i Alžiru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti