Vijesti

Enes Ganić, direktor Agencija za privatizaciju BiH - U Federaciji je zasad prodano tek 41 posto državnoga kapitala, čeka se novi val

30.10.2008. 11:44 / Izvor: Lider poslovni tjednik

Zbog poremećaja na financijskim tržištima Agencija za privatizaciju FBiH obustavila je prodaju državnoga kapitala putem burze. Početkom ove godine na Sarajevskoj berzi (SASE) prodan je manjinski paket dionica u Interšpedu. Sve izvanredne aukcije koje su uslijedile nakon toga proglašene su neuspješnima zbog nepostojanja kupovne strane, pa je odluka o obustavi prodaje državnog kapitala bila i očekivana. Planove o daljnjoj prodaji državnog kapitala otkriva Enes Ganić, direktor Agencije za privatizaciju FBiH.

• Obustavili ste prodaju državnoga kapitala putem burze. S obzirom na neuspjeh javnih aukcija na SASE i generalno lošu situaciju na tržištu kapitala, je li možda tu odluku trebalo prije donijeti?

- Smatramo da je odluka donesena na vrijeme. Naime, prodaja putem burze tek je počela kao metoda privatizacije u FBiH. Prva aukcijska prodaja državnih dionica bila je uspješna pa se metoda prodaje na burzi pokazala opravdanom. Svjetski financijski poremećaji trenutačno ne opravdavaju prodaju tom metodom. Vrijeme do stabilizacije stanja na burzi iskoristit ćemo za pripremu prodaje dionica za poduzeća koja su Planom privatizacije za ovu godinu i predviđena da ponude svoje dionice na burzi, kao što su Sarajevo - osiguranje d.d. Sarajevo, Energopetrol d.d. Sarajevo, UNIS-udružena metalna industrija d.d. Sarajevo, Šipad export-import d.d. Sarajevo.

• Kako ova odluka APF-a može utjecati na tržište i investitore koji se stalno žale da je 50 posto najlikividnijeg kapitala izvan burzovnih tokova, u rukama države?

- Zakonska osnova prema kojoj je APF mogao prodavati dionice poduzeća na burzi jako je mlada kao i naša iskustva. Imali smo problem s manjinskim dijelom državnog kapitala koji je ostao u pojedinim firmama i koji, objektivno, nije zanimljiv investitorima za ponudu drugim metodama privatizacije. Počeli smo, ali se nadamo da će ovakva metoda privatizacije dobiti na zamahu u narednom razdoblju. To ne ovisi o nama nego o odlukama Vlade FBiH, kao vlasnika kapitala.

Razgovarala: Elvira Ahmetović

poziv na pretplatu na : http://www.liderpress.hr/bih

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti