Engleska plaća građanima 550 eura da budu u samoizolaciji

11.12.2020. 09:48 / Izvor: REUTERS
Engleska plaća građanima 550 eura da budu u samoizolaciji

Svaki pojedinac koji u aplikaciji dobije upozorenje o samoizolaciji sada može da registruje svoje podatke kako bi primio uplatu.

Engleski sistem za testiranje i praćenje COVID-a 19 omogućava isplatu podrške od 500 funti (oko 550 eura) ljudima koji se samoizoluju nakon što dobiju obavještenje putem aplikacije, saopćeno je.

Novac je već bio dostupan ljudima kojima je naređeno da se samoizoluju putem programa za praćenje kontakata putem telefona, emaila ili poruke, ali ne i putem aplikacije zbog anonimnosti, prenosi Reuters, piše Tanjug.

Svaki pojedinac koji u aplikaciji dobije upozorenje o samoizolaciji sada može da registruje svoje podatke kako bi primio uplatu, saopćile su vlasti.

Snažna zaštita privatnosti korisnika bila je ključni zahtjev koji su postavili Apple i Google kada su tehnologiju učinili dostupnom za razvoj aplikacija za praćenje kontakata ljudi zaraženih COVID-om 19.

Pojedinačni korisnici ne moraju da unose lične podatke kada se registruju za upotrebu aplikacije, što znači da automatski generisani zahtjevi za obavještavanjem o samoizolaciji nisu obavezujući.

Korisnik će ostati anoniman nakon što dobije obavještenje ako ne želi da zahtijeva novac, saopćila je služba.

Novčana pomoć je osmišljena kao podstrek ljudima da ostanu kod kuće kada dobiju pozitivne rezultate testa na COVID-19, kako bi usporili širenje korona virusa.

Foto: AFP 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti