al
Enver Ajanović: Euro-Asfalt je dorastao potencijalnoj konkurenciji

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Enver Ajanović: Euro-Asfalt je dorastao potencijalnoj konkurenciji

28.12.2017. 11:30 / Izvor: Akta.ba

Još jedna poslovna godina je na izmaku. Pretpraznične dane iskoristili smo sa razgovor sa bh. privrednicima koji stvaraju nove vrijednosti i direktno utiču na ukupno poboljšanje uvjeta života u našoj zemlji.

Poslovne poteze kompanije, uspjehe u 2017. godini i planove za 2018. godinu za Akta.ba je predstavio tehnički direktor Euro-Asfalta Enver Ajanović.

  • 2017. godina je na izmaku, da li su ispunjeni svi zacrtani planovi?

Možemo slobodno reći da nam je ova godina bila čak i nešto bolja nego što smo očekivali. Uprkos zastoju u investicijama u našoj zemlji, na neki način smo to kompenzirali poslovima u inostranstvu, tako da možemo reći da je godina koja je na izmaku bila dosta uspješna.  

  • Po čemu ćete je pamtiti?

Po, prije svega, povećanju broja uposlenih i po novim tržištima i gradilištima koja smo osvojili i pokrenuli u inostranstvu. Prije svega, tu mislim na Crnu Goru u kojoj smo prije tačno godinu dana pobijedili na jednom tenderu, ove godine smo to gradilište i otvorili, nakon čega smo dobili još dva velika posla čiji početak realizacije spremamo. U ovom trenutku vrijednost naših ugovora u toj zemlji iznosi oko 130 miliona maraka. U Sloveniji naš ugovor vrijedan 110 miliona teče planiranom dinamikom, investitori su više nego zadovoljni, kao i mi. Prije desetak dana potpisali smo još jedan ugovor sa partnerskom kompanijom iz Slovenije i nemamo razloga biti nezadovoljni.

  • Najbolji poslovni potez/odluka u 2017. godini?

Nisam siguran da možemo izdvojiti najbolji potez ili odluku, ali ako već moram onda je to odluka da se više angažujemo na učestvovanju na tenderima stranih tržišta, pored stalnog prisustva na domaćem tržištu. Ozbiljne kompanije koje se ozbiljno bave svojim poslom mogu konkurisati  bilo gdje u svijetu i nositi se sa „velikim igračima“. Mi imamo sreću da  imamo sjajan tim inžinjera koji vodi naše poslove u inostranstvu, iskusnu i  kvalitetnu radnu snagu, tako da nam se ne može desiti da kada dobijemo neki projekat da taj projekat ne završimo u ugovorenom roku, da kvalitet radova također držimo na zavidnom nivou, što sve skupa donosi našoj firmi dobre referense, potrebne za učestvovanje na novim tenderima, kako na domaćem tako i na stranom tržištu.

  • Koji su planovi za narednu godinu?

Realizacija postojećih ugovora u našoj zemlji i inostranstvu i planski izlazak na sve tendere za koje smatramo da smo im dorasli i da smo dorasli potencijalnoj konkurenciji. Vjerujemo da će se investiranje u cestogradnju i u našoj zemlji zahuktati i da će biti posla za sve.

Također i narednoj godini sprovodimo strategiju i politiku kvaliteta naše kompanije, a to je stalna edukacija naših kadrova, kako tehničkog kadra tako i radnika, mašinista, pratimo trendove savremene tehnologije u građevinarstvu u cilju modernizacije naše mašinske opreme na realizaciji projekata.

  • Šta biste poželjeli sebi, ali i poslovnim partnerima u 2018.?

Ispunjenje godišnjeg plana i postavljenih ciljeva, kao i našim poslovnim partnerima  i svim poduzetnicima u našoj zemlji, svima  želim bolje i stabilnije poslovno okruženje, razumijevanje države za njihove/naše probleme.

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti