EPBIH: Plaćanje računa bez provizije u poslovnicma BH Pošte

17.07.2020. 12:35 / Izvor: Akta.ba
EPBIH: Plaćanje računa bez provizije u poslovnicma BH Pošte

Provodi se postepena obustava gotovinskog plaćanja naplate na šalterima Elektrodistribucije, s ciljem potpune obustave u naredne dvije godine

Povodom informacija koje su objavljene u pojedinim medijima da JP Elektroprivreda BiH, kako je navedeno "ukida gotovinsko plaćanje računa za električnu energiju" i s ciljem istinitog informisanja, obavještavamo javnost da su u skladu s globalnim trendovima, započete aktivnosti u okviru digitalne transformacije poslovanja, uključujući i reformu sistema naplate računa za električnu energiju, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

U tom smislu, provodi se postepena obustava gotovinskog plaćanja naplate na šalterima Elektrodistribucije, s ciljem potpune obustave u naredne dvije godine. 

Ipak, vodeći računa o  kupcima koji još uvijek nisu spremni za elektronsku komunikaciju i plaćanja, u svim mjestima gdje je rad naplatnih šaltera obustavljen, omogućeno je plaćanje bez provizije u lokalnim poslovnicama BH Pošte i ta  praksa će se nastaviti i u narednom periodu. Troškove provizije plaćanja u BH Pošti, umjesto kupaca preuzima Elektroprivreda BiH, čime pruža zaštitu kupcima koji nisu u mogućnosti pristupiti elektronskoj naplati.

Detaljne informacije o lokacijama (gradovi i općine) u kojima je plaćanje moguće izvršiti na šalterima BH Pošte, a bez provizije, dostupne su na portalu Elektroprivrede BiH.

S druge strane, za kupce kojima više odgovara elektronska komunikacija, omogućeno je kreiranje korisničkog naloga putem portala Elektroprivrede BiH (www.epbih.ba)  koji pruža opciju pregleda računa, pregleda potrošnje, registraciju na e-usluge poput elektronske dostave računa (e-račun), SMS uvid u stanje računa, te obavještenja o planskim isključenjima. 

U okviru procesa digitalne transformacije JP Elektroprivreda BiH razvija veći broj uslužnih servisa  koje preporučuje kupcimna za korištenje, jer omogućavaju lakše, brže i jednostavnije plaćanje računa uz manje troškove. U saradnji sa pojedinim komercijalnim bankama omogućeno je e-plaćanje, a u narednom periodu  očekuje se i aktiviranje usluge bezgotovinskog plaćanje putem mobilnih aplikacija HuHu i OPA, o čemu će kupci biti blagovremeno obavješteni. 

 

                                                                                                

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti